Chutney z pomidorów
Kuchnia Indyjska, Przepis, Sosy

Chutney z pomidorów

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Chutney z pomidorów jest to pikantny sos pomidorowy, który jest idealnym dodatkiem do mięs, wędlin, serów czy dań z grilla. Wywodzi się z kuchni indyjskiej. Niektórzy używają go zamiast ketchupu. Jest pyszny, intensywny w smaku z nutą słodyczy, lekko kwaskowaty i odrobinę słony. Chutney z pomidorów jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi. Ponadto z pewnością nada wyjątkowych smaków i aromatów potrawom. W tym sosie smaki są odpowiednio zrównoważone, czuć słodycz pomidorów, ostrość chili i korzenny aromat przypraw. Chutney z pomidorów jest po prostu idealny zarówno na ciepło jak i na zimno.

Chutney z pomidorów

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: ChutneyKuchnia: IndyjskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

20

min.
Kalorie

215

kcal

Jest to pikantny sos pomidorowy, który jest idealnym dodatkiem do mięs, wędlin, serów czy dań z grilla. Wywodzi się z kuchni indyjskiej.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 kg pomidorów

  • 250 g cukru trzcinowego

  • 1 gruby kawałek imbiru długości kciuka

  • 1 papryczka chili

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki goździków mielonych

  • 1/2 łyżeczki kuminu

  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy oczyścić z pestek i twardych szypułek i pokroić miąższ razem ze skórką w kostkę.
  • Następnie imbir również pokroić w kostkę i tak samo postąpić z oczyszczoną z pestek papryczką chili.
  • Pomidory, papryczkę, imbir i cukier razem z przyprawami smażyć na patelni przez ok 15-20 min, do momentu, aż sok z pomidorów odparuje.
  • Włożyć do słoików i gotowe.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Chutney z pomidorów – ciekawostki i informacje

Ciekawostką jest fakt, że polskim odpowiednikiem chutney jest gąszcz, czyli owocowo-warzywny sos, nieco zapomniany specjał, który pojawiał się na stołach zamożnych ludzi już w XVII wieku. Dzięki zawartości pomidorów, potrawa ta jest bogata: w błonnik oraz pektyny, które dają uczucie sytości i obniżają poziom cholesterolu we krwi, potas, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca oraz jest niskokaloryczna i sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Natomiast cynamon jest przyprawą korzenną, która ma właściwości bakteriobójcze i rozgrzewające. Z kolei cebula zawiera spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Zobacz także:  Jajka po turecku

Jak widać, ze względu na zawartość tych warzyw chutney z pomidorów można zaliczyć do zdrowych potraw, które zawierają wiele składników odżywczych. Trzeba pamiętać o tym, że aby sos ten był bardzo aromatyczny należy czosnek i imbir bardzo drobno posiekać w kosteczkę, a nie przeciskać przez praskę czy zblendować, ponieważ spowoduje to utratę ciekawego smaku i aromatu tych warzyw. Podsumowując, ten smaczny sos idealnie sprawdzi się do potraw zarówno słodkich jak i słonych.

Jego atutem jest to, że można przygotować go na wiele sposobów, zarówno ze świeżych pomidorów jak i tych z puszki. Chutney z pomidorów jest tak smaczny, że z pewnością zniknie w mgnieniu oka, więc warto zrobić większą jego porcję.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*