Kofta
Kuchnia Gruzińska, Kuchnia Ormiańska, Mięsne, Przepis

Kofta

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Kofta jest to rodzaj szaszłyków przygotowywanych z mięsa mielonego i mieszanki orientalnych przypraw. Występuje w kuchni bałkańskiej, bliskowschodniej, południowo kaukaskiej,południowo-azjatyckiej i środkowoazjatyckiej. Ze względu na kraj w którym powstaje może być wykonywana z mięsa wołowego, drobiowego, wieprzowego, jagnięcego, baraniego lub mieszanki kilku rodzajów mięs. Ponadto dodatkiem do niej może być ryż, kasza bulgur, warzywa lub jajka. Najczęściej jednak podawana jest z chlebkiem pita. Występuje w postaci smażonej, grillowanej, gotowanej na parze, gotowanej, pieczonej lub marynowanej i podawana z pikantnymi sosami, zupą lub w gulaszu. Kofta jest to smaczna I łatwa w przygotowaniu potrawa.

Kofta

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: KoftaKuchnia: BałkańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

20

min.
Kalorie

279

kcal

Kofta jest to rodzaj szaszłyków przygotowywanych z mięsa mielonego i mieszanki orientalnych przypraw. Występuje w kilku kuchniach świata.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego

  • małej cebuli

  • 4 średnie ząbki czosnku

  • 1 kawałek świeżego imbiru

  • 1 garść natki pietruszki

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżeczka kolendry

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki kuminu

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy mięso mielone przełożyć do miski i doprawić przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Całość wyrabiać na jednolitą masę.
  • Następnie patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie. Z masy mięsnej należy uformować kulę wielkości mandarynki, a następnie wydłużać ją na kształt cepelina.
  • Kotleta należy nadziewać przez środek wzdłuż wydłużonego kotleta, aż do końca.
  • W ten sposób należy przygotować wszystkie szaszłyki. Gdy będą gotowe natłuszczać z wierzchu.
  • Gotowe kofty grillować na średniej mocy po ok 7-10 min z każdej strony.
Zobacz także:  Tort Szwarcwaldzki

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Kofta – dodatkowe informacje i ciekawostki

Kofta występuje w różnych wielkościach. Może to być forma klopsów lub podłużnych kawałków mięsa. Jej cechą charakterystyczną jest bardzo wyrazisty smak, który utrzymany jest w ostrym ziołowym tonie. Ponadto gotową koftę można podawać w towarzystwie sałatki greckiej, frytek, czy pieczonych ziemniaków.

Ciekawostką jest fakt, że w Grecji i na Cyprze można też znaleźć kofty wegetariańskie znane jako hortokeftedes. Zjada się ją tam głównie podczas Wielkiego Postu. Ponadto różni się od zwykłych mielonych tym, że do farszu nie dodaje się jajka i bułki namoczonej czy bułki tartej. Najwcześniejsze znane przepisy na to danie znajdują się we wczesnych arabskich książkach kucharskich i wymagają mielonej jagnięciny.

Podsumowując, kofta jest to genialny w smaku szaszłyk z mięsa mielonego, który jest aromatyczny i bardzo sycący. Ponadto jest smaczna i pasuje do wielu różnorodnych dodatków. Jej atutem jest to, że można ją dowolnie urozmaicać i zmieniać pod własne preferencje smakowe.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*