Chutney z pomidorów jest to pikantny sos pomidorowy, który jest idealnym dodatkiem do mięs, wędlin, serów czy dań z grilla. Wywodzi się z kuchni indyjskiej. Niektórzy używają go zamiast ketchupu. Jest pyszny, intensywny w smaku z nutą słodyczy, lekko kwaskowaty i odrobinę słony. Chutney z pomidorów jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi. Ponadto z pewnością nada wyjątkowych smaków i aromatów potrawom. W tym sosie smaki są odpowiednio zrównoważone, czuć słodycz pomidorów, ostrość chili i korzenny aromat przypraw. Chutney z pomidorów jest po prostu idealny zarówno na ciepło jak i na zimno.
Chutney z pomidorów – ciekawostki i informacje
Ciekawostką jest fakt, że polskim odpowiednikiem chutney jest gąszcz, czyli owocowo-warzywny sos, nieco zapomniany specjał, który pojawiał się na stołach zamożnych ludzi już w XVII wieku. Dzięki zawartości pomidorów, potrawa ta jest bogata: w błonnik oraz pektyny, które dają uczucie sytości i obniżają poziom cholesterolu we krwi, potas, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca oraz jest niskokaloryczna i sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Natomiast cynamon jest przyprawą korzenną, która ma właściwości bakteriobójcze i rozgrzewające. Z kolei cebula zawiera spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.
Jak widać, ze względu na zawartość tych warzyw chutney z pomidorów można zaliczyć do zdrowych potraw, które zawierają wiele składników odżywczych. Trzeba pamiętać o tym, że aby sos ten był bardzo aromatyczny należy czosnek i imbir bardzo drobno posiekać w kosteczkę, a nie przeciskać przez praskę czy zblendować, ponieważ spowoduje to utratę ciekawego smaku i aromatu tych warzyw. Podsumowując, ten smaczny sos idealnie sprawdzi się do potraw zarówno słodkich jak i słonych.
Jego atutem jest to, że można przygotować go na wiele sposobów, zarówno ze świeżych pomidorów jak i tych z puszki. Chutney z pomidorów jest tak smaczny, że z pewnością zniknie w mgnieniu oka, więc warto zrobić większą jego porcję.