Banica
Kuchnia Bułgarska, Przepis

Banica

Czas: 1 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Banica jest to tradycyjny wypiek bułgarski, podawany w formie zawijanego placka nadziewanego białym, miękkim i słonym serem sirene. Stosuje się do tego dania niedrożdżowe ciasto filo lub ciasto francuskie. Przyrządza się ją w piecu i najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem szklanki kefiru lub zsiadłego mleka. Można spotkać również wersje z warzywami np. ze szpinakiem, dynią, kukurydzą czy słodką papryką lub wersje na słodko z marmoladą czy konfiturą. Pojawia się również banica faszerowana mięsem mielonym, ryżem lub grzybami. W Bułgarii można ją kupić niemal w każdym sklepie spożywczym lub w piekarni od wczesnych godzin porannych, ponieważ jest to obowiązkowy element bułgarskiego śniadania.

Banica

5 od 2 głosy
Autor przepisu: Leon Lange Danie: BanicaKuchnia: BułgarskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

30

min.
Kalorie

285

kcal

Banica jest to wypiek bułgarski, podawany w formie placka nadziewanego białym, miękkim i słonym serem sirene. Stosuje się ciasto filo.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 4 4 jajka

  • 5 łyżek 5 mąki

  • 2 łyżeczki 2 proszku do pieczenia

  • 6 łyżek 6 jogurtu naturalnego

  • 50 g 50 masła

  • biały ser typu feta

  • cukier

  • sól

  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

  • pierwszej kolejności należy brytfankę wysmarować masłem, a resztę masła rozpuścić, ponieważ będzie potrzebne w późniejszym kroku
  • Następnie 4 jajka wbić do miski, roztrzepać trzepaczką, dodać jogurt naturalny i wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego
  • kolejnym kroku dodać odrobinę cukru, soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszać, dodać pokruszony w ręce ser i znów wymieszać
  • Na blacie rozłożyć jeden płat ciasta filo, wysmarować roztopionym masłem, dodać jeden świeży płat i nałożyć na niego masę serową. Oba płaty zwinąć w rulon. Rulon ułożyć w brytfance i przygotować kolejne. Układać ruloniki w kształcie okręgu.
  • Do pozostałej masy serowej dodać resztę rozpuszczonego masła, wymieszać i wylać na banicę
  • łożyć banicę do piekarnika na 180 stopni i piec ok. 30 min dopóki ciasto się nie zarumieni.
Zobacz także:  Bozbasz

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Banica – ciekawostki

Słowo banica pochodzi od starobułgarskiego słowa oznaczającego “zwijać”. Odnosi się to z całą pewnością do sposobu w jaki jest przyrządzana. W Bułgarii jada się ją przez cały rok, jednak szczególnego znaczenia nabiera w okresie Bożego Narodzenia i w Sylwestra.

Nadzienie wzbogaca się wtedy nietypowymi dodatkami i zapieka się nawet karteczki z wesołymi życzeniami. Najważniejszym składnikiem tego dania jest ciasto filo, którego nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza “liść”. Nawiązuje to do cienkiej struktury ciasta, które wyrabia się z mąki, wody, niewielkiej ilości oliwy oraz białego octu. Niezbędny jest także słony ser, wyrabiany z mleka owczego sirene. Niestety jest on trudno dostępny w naszych sklepach, dlatego z powodzeniem można zastąpić go podobnym w smaku serem feta.

Najlepiej jest przygotować ją w dużym, okrągłym lub owalnym naczyniu, więc idealnie sprawdzi się tutaj zwykła i okrągła brytfanna do ciasta. Aby płaty ciasta były chrupiące, należy przy zwijaniu nie przyciskać płatów ciasta zbyt mocno. Ciekawostką jest fakt, że banica w lodówce może stać nawet do tygodnia. Podsumowując, banica jest pyszna, smaczna, sycąca i pożywna. Jeżeli użyjemy gotowego ciasta filo do jej przygotowania to nie jest ani trudna ani czasochłonna, dlatego warto przygotować ją we własnej kuchni, ponieważ z pewnością zasmakuje każdemu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*