Sałatka gado-gado
Kuchnia Indonezyjska, Przepis, Sałatka

Sałatka gado-gado

Czas: 45 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Sałatka gado-gado znana również jako lotek, to sałatka pochodząca z kuchni indonezyjskiej, której Podstawą są surowe, lekko gotowane, blanszowane lub gotowane na parze warzywa, jajka, tofu i sos orzechowy. Dodatkiem może być również kapustą pekińska, fasola, ogórki, szpinak czy pomidory. Jest to danie pełne kolorów, witamin i smaków. Ponadto to pożywna, prosta i bardzo pożywna przekąska. W Indonezji to jedno z najpopularniejszych dań Street food. Jest również obok Nasi Goreng i Szaszłyków Sate, kultowym gościem na indonezyjskich stołach. Jej atutem jest to, że jest uniwersalna i można podawać ją ze swoimi ulubionymi składnikami.

Sałatka gado-gado

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Leon Lange Danie: SałatkaKuchnia: IndonezyjskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

35

min.
Kalorie

185

kcal

Gado-gado to sałatka, której Podstawą są surowe, lekko gotowane, blanszowane lub gotowane na parze warzywa, jajka, tofu i sos orzechowy.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 250 g ziemniaków obranych i pokrojonych w plastry

  • 200 g fasolki szparagowej

  • 1/4 kapusty poszatkowanej

  • 200 g szpinaku

  • 200 g kiełków fasoli mung

  • 150 g tofu pokrojonego w kostkę

  • 1 ogórek zielony pokrojony w plasterki

  • 3 jajka na twardo pokrojone w ćwiartki

  • 100 g orzechów ziemnych niesolonych

  • 1 porcja sosu arachidowego

Sposób wykonania:

  • pierwszej kolejności należy ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić
  • Następnie obciąć końcówki fasolki i pokroić na 4 cm kawałki, gotować we wrzącej i osolonej wodzie ok 3 min i odcedzić I zahartować
  • Kapustę blanszować ok 20 sekund, po czym również zahartować
  • Wszystkie składniki wyłożyć na duży talerz, polać sosem arachidowego i posypać orzeszkami. Resztę sosu podać w misce do maczania.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Sałatka gado-gado – ciekawostki

Historia tej sałatki sięga XVI wieku i nie ma ustalonego tła historycznego. Istnieje kilka różnych teorii i przekonań na temat jej powstania. Ciekawostką jest fakt, że słowo “gado-gado” oznacza w języku indonezyjskim po prostu “mix-mix”, ponieważ składa się z bogatej mieszanki warzyw. Ponadto w 2018 roku gado-gado było promowane jako jedno z pięciu narodowych dań Indinezji.

Zobacz także:  Peperonata

Trzeba pamiętać, że na tą sałatkę nie ma określonego przepisu, ponieważ może powstać z tego, co aktualnie mamy w swojej lodówce. Sprawia to, że za każdym razem może być inna, a wciąż smakuje wyśmienicie. Jednym stałym elementem tego dania jest sos orzechowy, którym polewa się wybrane składniki. Ten sos jest najważniejszy i powstaje z podstawowych składników takich jak: mielone, smażone orzeszki ziemne, brązowy cukier, według uznania chili, pasta z suszonych krewetek, sól, sok z tamaryndowca i limonkowy oraz woda do rozcieńczenia. Tradycyjnie metoda polega na użyciu tłuczka.

Suche składniki najpierw są mielone a następnie dodaje się płyn z tamaryndowca, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Podsumowując, sałatka gado-gado jest pożywna, zawiera białko, błonnik i mnóstwo witamin, więc z pewnością można zjeść ją na lekki obiad lub podać ją również jako dodatek do dań z grilla. Ponadto łączy w sobie smaki lekko słodkie i pikantne. Kto raz jej spróbuje z pewnością będą chcieli więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*