Arancini są to smażone w panierce z bułki tartej kulki ryżowe, które składają się z farszu z ryżu, mięsa, groszku i mozzarelli z dodatkiem szafranu. Mogą występować również z masłem, grzybami, bakłażanem, kiełbasą, łososiem, kurczakiem lub owocami morza. W środku są miękkie, a na zewnątrz lekko chrupiące. Jest to potrawa wywodząca się z kuchni sycylijskiej. Jest to idealny pomysł na przekąskę na imprezę, przystawkę na elegancką kolację, a nawet na obiad lub kolację. Smakuje zarówno na ciepło lub na zimno. Przepis na pyszne kulki ryżowe jest łatwy i prosty w przygotowaniu. Przepisów na arancini jest dużo, a co najważniejsze można je dowolnie modyfikować, więc z pewnością każdy znajdzie swój ulubiony przepis.
Arancini – ciekawostki i inne informacje
Ciekawostką jest fakt, że nazwa tego dania pochodzi z języka włoskiego i oznacza “pomarańczę”. Po usmażeniu w kształcie i kolorze są podobne bardzo do pomarańczy. Głównym składnikiem tego dania jest ryż arborio, który pochodzi z Włoch. Jego ziarna są okrągłe i pękate w środku, a po ugotowaniu jest wilgotny i kleisty. Ponadto jest bezglutenowy i nie powoduje alergii. Zawiera witaminy z grupy B i witaminę E oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, cynk, magnez i potas. Ryż ten pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i cukru, wspomaga odporność oraz ma dobry wpływ na pracę układu trawiennego, sercowego i nerwowego.
Śmiało można stwierdzić, że arancini to świetny sposób na danie w stylu zero waste, ponieważ masę można przygotować z ryżu, który został nam z poprzedniego dnia, a jako farsz do środka można dodać wszystkie ulubione składniki, które mamy w lodówce. Arancini można podawać na wiele sposobów np. z innymi przekąskami, z zieloną sałatą lub pomidorami, z lekkimi sałatkami warzywnymi lub w towarzystwie dipów i sosów m.in. pomidorowym, ziołowym, czosnkowym czy paprykowym.
Podsumowując, te ryżowe kulki są bardzo sycące i świetnie smakują. Są wyjątkowe jeśli chodzi o smak jak i o sposób ich przygotowania. Z pewnością zasmakuje każdemu.