Żurek to specjalność kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej. Przygotowywana jest na bazie mięsnego wywaru z kości, wędzonych żeberek lub kiełbasy z wędzonym boczkiem, który zagęszczany jest zakwasem chlebowym zwykle z mąki żytniej, która ma charakterystyczny kwaśny smak. Żur najczęściej podawany jest z osobno ugotowanymi ziemniakami okraszonymi stopioną słoniną, kiełbasą lub jajkiem na twardo. Zupę tą gotuje się w różnych regionach Polski według różnych receptur. Różnice polegają na użyciu różnych rodzajów mięsa czy wywaru/bulionu. Jest bardzo aromatyczny, pyszny i pożywny.
Żurek – ciekawostki o tej tradycyjnej zupie
Żurek jest to tradycyjna, wielkanocna potrawa. Podawana jest w specjalnym i okrągłym chlebie, który w tym okresie zastępuje talerz. Natomiast na co dzień jest to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny, który jest treściwy i pełen witamin. Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr czyli kwaśny, (s)kisły.
Trzeba pamiętać, że podstawą tej zupy jest odpowiednio przygotowany zakwas, który przygotowuje się z mąki żytniej, czosnku, wody, liścia laurowego i ziela angielskiego. Musi stać w ciepłym miejscu 5-6 dni, aby nabrać odpowiednich właściwości i smaku. Można kupić również gotowy zakwas w sklepie, jednak nie może zawierać substancji konserwujących i zbędnych dodatków. Ponadto przepis na tą zupę jest banalnie prosty i nie potrzeba do tego dużego doświadczenia kulinarnego. Zakwas na żur to źródło cennych witamin i składników mineralnych. Poprawia pracę układu trawiennego oraz utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Natomiast ziemniaki, które znajdują się w tej potrawie są źródłem witaminy C, potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi, a także błonnika, który kontroluje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę układu trawiennego i zapobiega zaparciom. Podsumowując żur z białą kiełbasą jest doskonałą zupą, którą można podawać kiedy tylko mamy na to ochotę,a nie tylko od święta.
Najlepszy żur to oczywiście ten przygotowany z własnego, domowego zakwasu. Tradycyjny żur z jajkiem jest smaczny i zawiera wiele składników odżywczych. Podany z jakimkolwiek dodatkiem będzie na pewno smakował wyśmienicie.