Są takie dania, które można określić mianem legendarnych. To na przykład żeberka barbecue czyli żeberka przyrządzane w sosie barbecue. Klasyka kuchni amerykańskiej. Barbecue (w skrócie: BBQ) to również synonim udanego spotkania z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu, ale też część amerykańskiego stylu życia.
Przyjęcia z grillem w tle znamy oczywiście z amerykańskich filmów i seriali, wcale nie trzeba jednak wyjeżdżać za ocean, żeby poczuć ich prawdziwy smak i aromat. Żeberka barbecue z tego przepisu będą łatwe do przygotowania, a ponadto kruche i niezwykle pyszne. Pokochają je wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia, zaspokoją nawet największy głód. Z podanych składników powinniśmy otrzymać od sześciu do ośmiu porcji
Żeberka barbecue po amerykańsku
Amerykanie kochają żeberka. Jednak z niewiadomych powodów nie są tak popularne w Polsce, chociaż powoli wracają na nasze talerze. Tak, wracają, dlatego, że kiedyś już gościły w polskiej kuchni. W czasach PRL-u czyli słusznie minionych były często używanym produktem. Myślę, że właśnie z tamtych lat pozostała nam awersja do żeberek. Wtedy były tłuste, prawie bez mięsa i bez smaku. Nadawały się wyłącznie do ugotowania wywaru lub jako dodatek do żurku. Nikt nie myślał o nich jako o kawałku pysznego mięsa.
Wszystko zmieniło się po latach, gdy na naszych półkach sklepowych zagościły różne gatunki mięs – w tym mięsne żeberka. Można było już zacząć je gotować i podawać. Jednak wspomniana awersja pozostała. Na świecie, dzięki popkulturze i fascynacji kuchnią amerykańską, żeberka w tym żeberka barbecue trafiały na talerze. Tak samo jak hot-dogi czy hamburgery. U nas jednak nie przyjęły się. Ale jak wspomniano, powoli wchodzą na salony z wielkim hukiem.
W Ameryce nie można sobie wyobrazić grillowania bez żeberek. W tradycyjnym, aromatycznym sosie barbecue, który nieustannie od lat króluje w USA i zaczyna też w Polsce. Puki co niestety jako gotowy produkt. W USA każdy kucharz ma własny przepis na sos barbecue, które często trzyma w tajemnicy. Kucharz na każdej imprezie grillowej chwali się swoim sosem.