Banana split
Desery, Kuchnia Amerykńska, Polecane, Przepis

Banana split

Czas: 20 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Banana split to amerykański deser, który składa się głównie z trzech gałek lodów o smaku waniliowym, truskawkowym i czekoladowym, które umieszczone są w szeregu w przepołowionym wzdłuż bananie. Do smaku gałkę lodów waniliowych polewa się sokiem z ananasa, a dwie pozostałe sosem czekoladowym i truskawkowym. Dekoruje się go z obu stron i pośrodku różyczkami wykonanymi z bitej śmietany oraz posypuje pokruszonymi orzechami włoskimi i kandyzowanymi wiśniami. Banana split serwowany jest w podłużnym pucharku do lodów lub na podłużnym talerzyku. Istnieje wiele wersji tego deseru w zależności od upodobań lub smaków kucharza. Np całość można polać jedynie sosem czekoladowym, połówki banana podać tylko z lodami waniliowymi lub poddać je procesowi saute na rozgrzanym na patelni maśle, aż się zarumienią z obu stron. Ponadto jest łatwy i prosty w przygotowaniu. Banana split to doskonała propozycja na pyszny i domowy deser z lodami dla całej rodziny.

Banana split

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: Banana splitKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

275

kcal

Banana split to banalnie prosty deser z przekrojonego banana z trzema gałkami lodów i dodatkami owoców. Pokochasz go za smak i prostotę.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 banan

  • 1 gałka lodów waniliowych

  • 1 gałka lodów czekoladowych

  • 1 gałka lodów truskawkowych

  • 100 g truskawek

  • 150 g czekolady gorzkiej

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 1 garść orzechów włoskich

  • bita śmietana

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności banana należy przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny, aby zachował świeży kolor.
  • Następnie orzechy drobno posiekać l, a truskawki dokładnie umyć, pozbyć się szypułek i zmiksować na gęsty sos.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Następnie między przepołowionego banana ułożyć porcje lodów w trzech smakach, polać musem truskawkowym i czekoladą.
  • Na koniec wierzch banana udekorować orzechami i bitą śmietaną.
Zobacz także:  Sałatka z ananasem

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Banana split – ciekawostki

Dzięki użytym bananom można stwierdzić, że deser ten jest doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawierają potas, który spożywany na odpowiednim poziomie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, pektyny, które mogą przyczynić się do obniżenia cholesterolu oraz przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Deser ten wygląda bardzo apetycznie i najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się podczas upalnych dni. Według dziennikarzami Mike’a Turbacka ten deser został wymyślony w 1904 r. i nazwany w ten sposób przez wówczas 23-letniego Davida Stricklera, który był praktykantem farmacji i pracował w aptece Tassell Pharmacy w Latrobe. Natomiast zdaniem historyka lodów Eda Marksa deser banana split mógł zostać opracowany w dwóch lub więcej miejscach w mniej więcej w tym samym czasie. Jego zdaniem nigdy nie dowiemy się, kto jako pierwszy wymyślił te lody.

Podsumowując, deser ten jest pyszny, smaczny, orzeźwiający i bardzo efektownie wygląda. Z pewnością przykuje uwagę osób i żaden łasuch nie będzie mógł się oprzeć temu pysznemu deserowi.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*