Tiramisu to deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonego mocną kawą espresso, na którego nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek i cukru, a całość jest posypana warstwą grubo zmielonej czekolady gorzkiej. W Polsce popularna jest wersja z biszkoptami dodatkowo namoczonymi likierem. Taki deser powinno podawać się bardzo dobrze schłodzony, przeważnie do kawy espresso. Tiramisu jest ciastem uniwersalnym i dzięki temu można przygotować go na wiele różnych sposobów. Ponadto przyjmuje najróżniejsze formy od prostokątnych do okrągłych. Jest to pożywny i regenerujący deser.
Tiramisu – ciekawostki
Deser tiramisu został wymyślony w latach 70 XX wieku w północno-wschodnich Włoszech. Po raz pierwszy przedstawił go w 1972 r cukiernik Roberto Linguanotto, który w 1969 r przygotował oryginalną recepturę z żoną restauratora “Alle Beccherie” w Trevisto Albą Di Pillo.
Pierwsze wzmianki o deserze ukazały się w 1981 roku w kolumnie Giuseppe Maffioli w kwartalniku kulinarnym Veneto. Ciekawostką jest fakt, że na temat powstania tego deseru istnieje wiele legend, a każde z miast ma inny pomysł na jego wykonanie. Jest to wysokokaloryczny deser o dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych cukru i cholesterolu. Jednak dzięki temu, że zawiera w swoim składzie kawę posiada pewne walory prozdrowotne.
Kawa zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób serca, ma korzystny wpływ na funkcje poznawcze, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, wspomaga odchudzanie, podkręca metabolizm oraz przyspiesza spalanie tłuszczów. W klasycznym tiramisu znajduje się niewielka ilość witaminy A i C, które wpływają na proces widzenia, wzmacniają układ odpornościowy, zapobiegają zakażeniom oraz reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. Zawiera także dzięki użyciu serka mascarpone małą ilość składników mineralnych takich jak: wapń i żelazo. Wapń sprawia, że kości i zęby są zdrowe, a krzepliwość krwi jest na odpowiednim poziomie.
Ponadto koi nerwy, wpływa na zdrowy sen oraz pogodny nastrój. Z kolei żelazo regeneruje tkanki, wzmacnia odporność i wspomaga walkę z wolnymi rodnikami.