Tarta Tatin to odwrócona wersja klasycznej tarty, która pochodzi z kuchni francuskiej. Nadzieniem do niej są głównie jabłka odmiany: papierówka, antonówka czy szara reneta, ponieważ charakteryzują się one lekko kwaśnym smakiem, a ich aromat uwydatnia się po upieczeniu. Powstaje poprzez zapiekanie skarmelizowanych jabłek pod kruchym ciastem, a po upieczeniu odwraca się ją w taki sposób, aby jabłka znajdowały się na górze. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, a najlepiej smakuje z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Śmiało można stwierdzić, że jest to odpowiednik naszej polskiej szarlotki. Tarta tatin jest tak pyszna, że można podawać ją na każdą okazję.
Tarta Tatin – dodatkowe informacje
Ciekawostką jest fakt, że tarta tatin powstała w 1898 r. w Lamotte-Beuvron, dzięki Stephanie Tatin, która przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, któregoś dnia najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła ją ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że podała ją na gorąco. Szybko stała się popisowym daniem w hotelu Tatin, a przepis rozprzestrzenił się po całym regionie Sologne.
Prawdopodobnie swoją sławę zdobyła dzięki Louisowi Vaudable, restauratorowi, który spróbował tej tarty podczas pobytu w Lamotte-Beuvron, a potem dodał ja do menu swojej restauracji Maxim’s. Ponadto mieszkańcy tego miasteczka zorganizowali specjalne święto, podczas którego przebierają się w specjalne stroje i degustują swoje ulubione danie. Ze względu na obecność jabłek jest to bardzo zdrowe ciasto, ponieważ jabłka zawierają bardzo dużo witaminy C, która dba o naszą odporność i zapewnia skórze zdrowy i młody wygląd. Zawierają także dużo żelaza, co sprawia, że możemy zapobiec anemii i potasu, który wspiera pracę serca i układu krwionośnego. Pomagają także w zwalczaniu biegunki. Ponadto jabłka obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed nowotworami, wspomagają trawienie i zapobiegają odkładaniu się kamieni żółciowych.
Podsumowując, tarta tatin jest pyszna, smaczna i aromatyczna, a smak jabłek sprawia, że smakuje wyśmienicie. Kto raz jej spróbuje z pewnością będzie robił to częściej.