Tarta Tatin
Desery, Kuchnia Francuska, Przepis, Wypieki

Tarta Tatin

Cooks in 1 Hours, 00 Minutes Difficulty Easy 0 comments

Tarta Tatin to odwrócona wersja klasycznej tarty, która pochodzi z kuchni francuskiej. Nadzieniem do niej są głównie jabłka odmiany: papierówka, antonówka czy szara reneta, ponieważ charakteryzują się one lekko kwaśnym smakiem, a ich aromat uwydatnia się po upieczeniu. Powstaje poprzez zapiekanie skarmelizowanych jabłek pod kruchym ciastem, a po upieczeniu odwraca się ją w taki sposób, aby jabłka znajdowały się na górze. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, a najlepiej smakuje z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Śmiało można stwierdzić, że jest to odpowiednik naszej polskiej szarlotki. Tarta tatin jest tak pyszna, że można podawać ją na każdą okazję.

Tarta Tatin

Recipe by Książka kucharska
5.0 from 1 vote
Course: Tarta TatinCuisine: FrancuskaDifficulty: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

minutes
Pieczenie

30

minutes
Kalorie

285

kcal

Tarta Tatin to odwrócona wersja klasycznej tarty, która pochodzi z kuchni francuskiej. Nadzienie stanowią przeważnie jabłka starych odmian.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 150 g cukru

  • 1 jajko

  • 1 szczypta soli

  • 1 kg jabłek

  • 50 ml wody

  • 1/2 cytryny

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy do miski wsypać mąkę, dodać 100 g cukru i sól, a po chwili jajko i 100 g masła i wszystko razem wymieszać.
  • Ciasto wyrobić rękami, zwinąć je w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Następnie jabłka umyć i pokroić skropić sokiem z cytryny, włożyć na patelnię, dodać 100 g cukru i 50 g masła i podsmażyć chwilę, aż się skarmelizują.
  • Przygotować formę i średnicy 24 cm, wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do 180 stopni, wrzucić jabłka do wcześniej przygotowanej formy i piec przez ok. 10 minut. Wyjąć formę i odstawić na chwilę do przestygnięcia.
  • Po kilku minutach wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i położyć na jabłka w taki sposób, aby ciasto przyległo z każdej strony.
  • Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć tartę i odstawić do ostygnięcia.
  • Na koniec po ok. 15 minut wziąć duży talerz i przełożyć na niego tartę, szybkim ruchem obrócić formę, aby tarta delikatnie wypadła.
Zobacz także:  Ciasto widelcem mieszane

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Tarta Tatin – dodatkowe informacje

Ciekawostką jest fakt, że tarta tatin powstała w 1898 r. w Lamotte-Beuvron, dzięki Stephanie Tatin, która przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, któregoś dnia najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła ją ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że podała ją na gorąco. Szybko stała się popisowym daniem w hotelu Tatin, a przepis rozprzestrzenił się po całym regionie Sologne.

Prawdopodobnie swoją sławę zdobyła dzięki Louisowi Vaudable, restauratorowi, który spróbował tej tarty podczas pobytu w Lamotte-Beuvron, a potem dodał ja do menu swojej restauracji Maxim’s. Ponadto mieszkańcy tego miasteczka zorganizowali specjalne święto, podczas którego przebierają się w specjalne stroje i degustują swoje ulubione danie. Ze względu na obecność jabłek jest to bardzo zdrowe ciasto, ponieważ jabłka zawierają bardzo dużo witaminy C, która dba o naszą odporność i zapewnia skórze zdrowy i młody wygląd. Zawierają także dużo żelaza, co sprawia, że możemy zapobiec anemii i potasu, który wspiera pracę serca i układu krwionośnego. Pomagają także w zwalczaniu biegunki. Ponadto jabłka obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed nowotworami, wspomagają trawienie i zapobiegają odkładaniu się kamieni żółciowych.

Podsumowując, tarta tatin jest pyszna, smaczna i aromatyczna, a smak jabłek sprawia, że smakuje wyśmienicie. Kto raz jej spróbuje z pewnością będzie robił to częściej.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*