Krokiety
Kuchnia Polska, Mięsne, Przepis

Krokiety

Czas: 45 min. Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Krokiety są to usmażone naleśniki wypełnione mięsnym farszem, warzywnym lub mięsno-warzywnym. Pomysłów na farsz jest bardzo dużo i można je dowolnie modyfikować. Słowo krokiet wywodzi się z francuskiego słowa “croquer” co oznacza ” chrupanie”. W Polsce popularne są krokiety z pieczarkami, kapustą i pieczarkami lub samym mięsem. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny oraz jako dodatek do barszczu np. na święta lub inne okazje. Krokiety są pyszne, sycące i można powiedzieć że proste w przygotowaniu lecz trochę czasochłonne. Smażenie naleśników i zawijanie ich z farszem wymaga cierpliwości i precyzji.

Krokiety

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: KrokietyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

30

min.
Kalorie

275

kcal

Usmażone naleśniki wypełnione mięsnym farszem, warzywnym lub mięsno-warzywnym. Pomysłów na farsz jest dużo i można je dowolnie modyfikować.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

  • 3 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550

  • 2 szklanki mleka 2%

  • 4 łyżki oleju

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 4 jajka

  • 4 łyżki bułki tartej

  • sól

  • pieprz

  • tymianek

  • czosnek suszony

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy rozgrzać 2 łyżki oleju i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili mięso mielone. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i smażyć do momentu, aż mięso będzie rumiane.
  • Do miski przełożyć gotowe mięso i odstawić do ostygnięcia.
  • Następnie w misce wymieszać mąkę, 2 jajka, mleko i 2 łyżki oleju. Dodać odrobinę soku i wymieszać rózgą aby nie było grudek.
  • Patelnię rozgrzać i nakładać małymi porcjami ciasto naleśnikowe i smażyć z każdej strony, aż się naleśniki zarumieni.
  • Na środku naleśnika nakładać łyżką farsz, krawędzie zawinąć do środka, a resztę zrolować.
  • Na talerz wbić 2 jajka i rozmieszać, a na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Krokiety moczyć najpierw w jajku a potem w bułce.
  • Smażyć do momentu, aż krokiety będą ładnie zarumienione, a panierka będzie chrupiąca.
Zobacz także:  Zupa koperkowa

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Krokiety – dodatkowe informacje i ciekawostki

Można powiedzieć że krokiety wbrew pozorom mają bardzo długą historię, ponieważ już w Starożytności mięso i warzywa były smażone na głębokim tłuszczu, lecz to mieszkańcy Francji obtoczyli je słynną panierką. Ciekawostką jest fakt, że najstarszy przepis na krokiety znajduje się w zapiskach szefa kuchni króla Ludwika XIV, więc datuje się ich powstanie na okolice XVII wieku. Ponadto dawniej stanowiły świetny sposób na to, aby resztki z mięsa się nie marnowały. Farsz na krokiety można przygotować z mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego jak i z mięsa z rosołu, które wystarczy tylko zmielić. Jednak, aby trochę urozmaicić domowe obiady można przygotować krokiety z mięsem i kapustą lub pieczarkami. Sprawi to, że potrawa będzie jeszcze bardziej smaczniejsza i wyrazistrza w smaku. Najważniejszym elementem podczas przygotowywania farszu jest jego odpowiednie doprawienie.

Super sprawdzi się dodatek czosnku, pieprzu, rozmarynu czy majeranku. Krokiety są takim daniem, że można z nimi eksperymentować i tworzyć własne mieszanki mięs i warzyw. Trzeba wiedzieć, że krokiety są daniem, które dostarcza sporej ilości kalorii. Mniej kaloryczne są krokiety z farszami warzywnymi oraz te przygotowane bez panierki, gdyż zawierają też mniej tłuszczu.

Podsumowując, krokiety są miękkie, delikatne, sycące, smaczne i bardzo popularne. To wspaniały przepis na pyszne danie, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnej kuchni. Ciężko jest się im oprzeć, ze względu na apetyczny wygląd i wspaniały smak.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*