Syrop klonowy produkowany jest z soków drzew klonowych takich jak klon cukrowy, klon czarny czy klon czerwony. Skrobia jest magazynowana przez drzewa w korzeniach i pniach podczas mroźnej pogody, która przekształca się w cukier i wzrasta wczesną wiosną lub późną zimą.
Około 95% składa się z wody, a pozostałe 5% zawiera minerały, cukry i aminokwasy. Obecność cukru decyduje o ilości soku potrzebnego do produkcji syropu, co oznacza, że niska zawartość cukru w soku wymaga użycia większej ilości soku. Do wyprodukowania około 4 litrów syropu klonowego potrzeba około 180 litrów soku. Kanada dostarcza 80% światowego syropu klonowego.
Właściwości i wartość odżywcza.
28,35 grama syropu klonowego to 100 kalorii. Jest bogaty w mangan, żelazo, wapń, fosfor, magnez, sód, cynk i potas. Oferuje również takie witaminy jak ryboflawina, tiamina, witamina B6 i niacyna.
Korzyści zdrowotne wynikające z zastosowania syropu klonowego.
Syrop klonowy oferuje kilka antyoksydantów i minerałów, takich jak mangan i cynk. Stosowanie syropu klonowego w umiarkowanych ilościach pomaga zmniejszyć stan zapalny, utrzymuje poziom cukru we krwi i dostarcza różnych składników odżywczych. W porównaniu z miodem jest niskokaloryczny i ma dużo składników mineralnych. Wspiera zdrowie serca i poprawia układ odpornościowy.
Właściwości antyoksydacyjne. Posiada właściwości antyoksydacyjne, które są niezbędne dla zdrowia. Antyoksydanty pomagają eliminować wolne rodniki, które są główną przyczyną dolegliwości w organizmie. Mitochondria pomagają w produkcji energii, ale podczas tego procesu powstają wolne rodniki. Enzymy są niezbędne do funkcjonowania. Mangan pomaga dostarczyć dysmutazę ponadtlenkową, która pomaga eliminować wolne rodniki i poprawia funkcje metaboliczne.
Wspiera zdrowie serca. Syrop klonowy jest niezbędny dla zdrowia serca, zapobiega miażdżycy, udarom i dolegliwościom układu krążenia. Cynk jest skuteczny w zapobieganiu tym warunkom zdrowotnym i poprawia funkcje komórek śródbłonka. Niska zawartość cynku prowadzi do dużych szans na zranienie i wpływa na funkcje serca.
Poprawia płodność u mężczyzn. Spożywanie syropu klonowego utrzymuje zdrowie reprodukcyjne mężczyzn. Minerały takie jak cynk są niezbędne do utrzymania zdrowia gruczołu prostaty. Niskie ilości minerałów zwiększają szanse na wystąpienie raka prostaty. Zatem dodanie syropu klonowego do diety byłoby pomocne.
Wzmacnia odporność. Mangan i cynk są niezbędne do zwiększenia liczby białych krwinek, które wzmacniają siłę odpornościową organizmu. Zdrowa suplementacja tych minerałów pomaga w przywróceniu ich poziomu. Syrop klonowy jest doskonałym źródłem magnezu i cynku, które są niezbędne dla układu odpornościowego.
Chroni neurony. Syrop klonowy chroni neurony i zapobiega szansom na stwardnienie boczne amyotroficzne. Syrop klonowy posiada antyoksydanty, polifenole takie jak katechol i kwas galusowy, które zapewniają działanie neuroprotekcyjne.
Leczy zapalenie stawów. Choroby zapalne i zapalenie stawów można wyleczyć syropem klonowym. Zawiera quebecol, który zapewnia właściwości przeciwzapalne.
Jak spożywać syrop klonowy?
- Syrop klonowy dostępny jest w postaci kremu klonowego, cukierków klonowych;
- Stosuje się go jako dodatek do gofrów, naleśników, płatków owsianych, tostów francuskich i kasz;
- Stosowany jako środek aromatyzujący i substancja słodząca;
- Stosowany jako słodzik do granoli, kandyzowanych słodkich ziemniaków i ciast;
- Stosowany jako zamiennik miodu;
- Cukier można zastąpić syropem klonowym w smoothies, płynach czy sosach sałatkowych;
- Stosowany do poprawy smaku kiełbas, pączków, lodów i świeżych owoców;
- Stosowany jako środek słodzący do kawy i herbaty;
- Jest zamiennikiem cukru w różnych przepisach;