Truskawki - fakty i korzyści zdrowotne
Blog

Truskawki – fakty i korzyści zdrowotne

0 komentarzy

Świeże truskawki to z pewnością najbardziej popularne i kochane przez wszystkich owoce jagodowe, ale czy wiedzieliście, że truskawki nie są owocami? Technicznie rzecz biorąc są to powiększone naczynia kwiatowe i należą do rodziny różowatych. 

Truskawki pochodzą z umiarkowanych regionów półkuli północnej i są powszechnie uprawiane na całym świecie. Dane żywieniowe truskawek mogą się nieznacznie różnić w zależności od sposobu ich spożywania. 

Bogate źródło witaminy C i innych niezbędnych składników odżywczych, truskawki są uważane za superfood. Truskawki korzystnie wpływają na ogólne zdrowie i skórę, a także mogą pomóc w utracie wagi.

Właściwości truskawek i fakty żywieniowe.

Truskawki to atrakcyjne czerwone owoce o soczystej konsystencji. Są bogate w minerały, witaminy i obfitują w antyoksydanty zwane polifenolami. Fakty żywieniowe dotyczące truskawek są dość imponujące. Surowe truskawki zawierają 92% objętości wody i są bogatszym źródłem witaminy C niż pomarańcze. Truskawki oferują również przyzwoite ilości innych składników odżywczych, takich jak: Mangan, Potas, Magnez, Folian (witamina B9), Witamina B6, Wapń, Żelazo, Miedź, Fosfor, Potas, Śladowe ilości Selenu i Błonnika. 

Wolne od tłuszczów nasyconych, cholesterolu i niewielkiej ilości sodu, truskawki są dobre dla utraty wagi. Te aromatyczne owoce zawierają dobre tłuszcze, takie jak omega-3 i omega-6 oraz śladowe ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, co dodatkowo wspomaga odchudzanie. 150 gramowa porcja truskawek zawiera mniej niż 50 kalorii, z czego większość pochodzi z błonnika pokarmowego i dobrych tłuszczów. Zawierają 4 gramy na porcję cukru, a całkowita zawartość węglowodanów jest nie większa niż połowa zawartości w kromce chleba. 

10 korzyści zdrowotnych.

Obecnie wiemy, że te soczyste i pyszne owoce są nie tylko bogate w smak i zapach, ale są też pełne wielu prozdrowotnych składników odżywczych. Badania wykazały, że jedzenie truskawek na surowo lub w sałatkach, sokach i smoothies wzmacnia układ krążenia, poprawia odporność, kontroluje poziom cukru we krwi, a nawet może zapobiegać nowotworom. Przynoszą też ulgę osobom z wysokim poziomem kwasu moczowego, zapaleniem stawów, problemami z sercem i nadciśnieniem. 

Zobacz także:  Syrop klonowy i jego właściwości zdrowotne

Poprawiają zdrowie serca.

Truskawki mają duże ilości kwasu elagowego, który jest przeciwutleniaczem występującym w truskawkach. Kwas elagowy i flawonoidy (antocyjany) obecne w truskawkach pomagają obniżyć zły cholesterol we krwi i zwiększyć dobry cholesterol. Dzięki temu znacznie poprawia się układ sercowo-naczyniowy. Ponadto rodzina witamin z grupy B, takich jak witamina B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B6 i B9 (kwas foliowy), może pomóc w zapobieganiu chorobom serca poprzez obniżenie poziomu homocysteiny.

Wzmacniają odporność.

Truskawki obfitują w witaminę C. Dla zdrowego układu odpornościowego witamina C jest niezbędna, ponieważ stymuluje białe krwinki, które tworzą obronę przed infekcjami. Witamina C pomaga również w przyswajaniu żelaza z krwi. Truskawki zapobiegają również problemom prenatalnym. 

Wspierają zdrowie oczu.

Bogactwo witaminy C i potasu w truskawkach sprzyja zdrowiu oczu. Szkodliwe utleniacze są szkodliwe dla oczu, a witamina C bardzo skutecznie niszczy wolne rodniki. Wolne rodniki pochodzące z promieniowania słonecznego UV mogą powodować zwyrodnienie plamki żółtej, suchość oczu, zwyrodnienie nerwu wzrokowego, upośledzenie widzenia i infekcje oczu. Potas natomiast przydaje się do utrzymania ciśnienia w oku. 

Zmniejszają stan zapalny.

Zapalenie stawów, takie jak artretyzm i podagra, może być utrzymywane pod kontrolą przez regularne spożywanie truskawek. Zawartość antyoksydantów i fitochemikaliów w truskawkach jest dość znaczna. Te dwa związki pomagają w stanach zapalnych i związanych z nimi bólach. Zmniejsza zwyrodnienia mięśni i tkanek oraz zapobiega gromadzeniu się toksycznych substancji i kwasów w mięśniach i okolicach.

Zapobiegają nowotworowi.

Z imponującym składem składników odżywczych, takich jak witamina C, folian, antocyjany, kwas elagowy i elagitanniny, truskawki mogą pomóc w walce z rakiem i zapobiegać wzrostowi komórek nowotworowych. Codzienne spożywanie truskawek drastycznie zmniejszy progresję raka i możliwość powstawania guzów. 

Poprawiają zdrowie skóry.

Truskawki zawierają właściwości antyoksydacyjne, które korzystnie wpływają na strukturę skóry. Witamina C produkuje kolagen, który poprawia elastyczność i wytrzymałość skóry, utrzymując ją młodszą i pozbawioną zmarszczek. 

Regulują poziom cukru we krwi.

Truskawki mają wysoką zawartość błonnika, co oznacza, że truskawki mają niski indeks glikemiczny. Najprościej mówiąc, większość węglowodanów w truskawkach pochodzi z błonnika pokarmowego i bardzo małej ilości cukrów i skrobi. Jest więc bardzo mało prawdopodobne, że truskawki spowodują nagły skok poziomu cukru we krwi.

Zobacz także:  Alergia na mleko i nietolerancja laktozy?

Pomagają w utracie wagi.

Badanie naukowe mówi, że truskawki biorą udział w produkcji tłuszczu i hormonów metabolicznych, takich jak adiponektyna i leptyna. Oznacza to, że włączenie truskawek do zdrowej, zbilansowanej diety z odpowiednią ilością ćwiczeń pomoże w utracie wagi. 

Kontrolują ciśnienie krwi.

Potas i magnez to dwa składniki odżywcze, które są pomocne w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Z siedmiu procent potasu i pięć procent magnezu w ramach całkowitej zawartości minerałów, truskawki są skuteczne w utrzymaniu zdrowego poziomu ciśnienia krwi. Ponadto truskawki mają tylko niewielki ślad sodu, który jest znany z podwyższania ciśnienia krwi. 

Niwelują zaparcia.

Błonnik jest niezbędny do promowania zdrowego trawienia i truskawki są ładowane z błonnikiem pokarmowym. Jedna filiżanka truskawek dostarcza trzy gramy błonnika pokarmowego, co jest równe 12% zalecanej dziennej wartości. Jest to całkiem dobra ilość, aby nie dopuścić do zaparć. 

Podsumowanie.

Truskawki to delikatne i smaczne dary natury naładowane wieloma walorami zdrowotnymi. Mimo, że owoce te są małe, mają wysoką zawartość składników odżywczych. W związku z tym nie ma żadnych szkodliwych skutków spożywania truskawek. 

Truskawki mogą jednak zwiększyć krwawienie poprzez stłuczenie i spowolnić proces krzepnięcia, jeśli są spożywane w nadmiarze. Dlatego osoby z zaburzeniami krwawienia i te, które niedawno przeszły operację, powinny jeść truskawki z ostrożnością. Poza tym zdecydowanie powinieneś włączyć miskę świeżych, surowych truskawek do swojej codziennej diety i czerpać korzyści z dobrego zdrowia.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*