Surówka z marchewki jest to najpopularniejsza i najsmaczniejsza surówka, która kojarzy się z czasami dzieciństwa. Jest prosta i szybka do zrobienia, a najważniejszym elementem podczas przygotowywania jest idealne dobranie dodatków takich jak: sól, cukier, sok z cytryny oraz siekana natka pietruszki. Surówka z marchewki jest uniwersalna i można przygotować ją na bardzo dużo sposobów. Dodatkiem może być: jabłko, ananas, śmietana, jogurt, rodzynki, seler, żurawina czy por. Świetnie smakuje w wersji wytrawnej, lekko ostrej czy w wersji na słodko. Idealnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych i pieczonych lub jako przekąska w ciągu dnia. Ponadto jest zdrowa, pyszna i dobra na wszystko.
Surówka z marchewki – dodatkowe informacje i ciekawostki
Uprawę marchewki rozpoczęto najprawdopodobniej w Persji, gdzie hodowano ją wyłącznie dla nasion i liści. Natomiast pomarańczową marchew, którą do dziś używamy w kuchni zaczęli hodować Holendrzy w okolicy XVII wieku. Marchew to źródło karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy, które odpowiedzialne są za jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Zawiera także luteinę, likopen, alfa-karoten, beta-karoten, flawonoidy, związki fenolowe, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, kwas foliowy, witaminy C, B6, E i K oraz minerały takie jak: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód i cynk.
Stanowi również źródło rzadko występującego pierwiastka śladowego, czyli molibdenu, który jest istotny w regulacji przemian metabolicznych w organizmie. Regularne jedzenie marchewki może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Między innymi poprawia stan naszego wzroku, wzmacnia układ odpornościowy, przeciwdziała miażdżycy, pomaga walczyć z nadmiarem wolnych rodników, pozytywnie oddziaływuje na układ nerwowy, wpływa na produkcję kolagenu oraz pomaga w profilaktyce cukrzycy typu 2.
Podsumowując, surówka z marchewki jest pyszna, lekka, bardzo zdrowa i polecana szczególnie dla dzieci, ponieważ zawiera dużo witamin. Spożywana na zimno, wywołuje uczucie orzeźwienia oraz pobudza apetyt. Ponadto zrobienie takiej surówki nie jest ani trudne ani czasochłonne i wystarczy tylko kilka prostych składników, które z pewnością znajdą się w naszej kuchni. Ze względu na swoje właściwości warto surówkę z marchewki włączyć do naszego jadłospisu i zajadać się tym pysznym warzywem częściej.