Sałatka z zupek chińskich
Kuchnia Polska, Przepis, Sałatka

Sałatka z zupek chińskich

Cooks in 30 min. Difficulty Easy 0 comments

Sałatka z zupek chińskich jest to bardzo popularna sałatka, której głównym składnikiem jest oczywiście makaron instant ze słynnej zupki z dodatkiem kurczaka lub szynki oraz warzyw takich jak np.: kapusta pekińska, kukurydza, ogórek czy papryka. Dodatkiem mogą być także marynowane pieczarki lub natka pietruszki. Jest to idealna przekąska do pracy lub szkoły, na imprezę czy do dań z grilla. Dla niektórych jest to również szybki sposób na obiad lub kolację. Jej atutem jest to, że jest uniwersalna i można ją podawać bez względu na okazję. Sałatka ta jest prosta i szybka w przygotowaniu, a także smaczna, pyszna, sycąca i kolorowa. Warto przygotować ją wcześniej i włożyć do lodówki, aby smaki przegryzły się ze sobą, będzie wtedy smaczniejsza.

Sałatka z zupek chińskich

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

275

kcal

Sałatka z zupek chińskich to sałatka, której składnikiem jest oczywiście makaron instant z zupki z dodatkiem kurczaka lub szynki i warzyw.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 2 makarony z zupek chińskich

  • 1 podwójny filet z kurczaka

  • 1 czerwona papryka

  • 1 żółta papryka

  • 4 ogórki konserwowe

  • kukurydza w puszce

  • 1 kawałek mały porą

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 łyżki oleju

  • przyprawa do kurczaka

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy pokroić kurczaka w drobną kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i obsmażyć z każdej strony przez 2-3 min na rozgrzanym oleju. Usmażonego przełożyć na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym.
  • Następnie makaron z zupek chińskich połamać, przełożyć do miski i zalać dwiema szklankami gorącej wody. Przykryć talerzem i odstawić na 10 min, a następnie odcedzić na durszlaku.
  • Porę pokroić wzdłuż na dwie równe części i posiekać na drobne paseczki, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, a kukurydzę odcedzić z zalewy.
  • Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez. Jeszcze raz wymieszać i odstawić do lodówki na parę godzin.
Zobacz także:  Ceviche

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Sałatka z zupek chińskich – dodatkowe informacje i ciekawostki

Sałatkę z zupki chińskiej można przygotować na dwa sposoby. Najczęściej łamie się makaron i zalewa wrzątkiem, ale można także dodać suchy makaron, który pęcznieje pod wpływem mokrych składników i sosu. Jednak wtedy jego konsystencja jest nadal chrupka i dla jednych jest to wada, a dla innych zaleta. W przypadku tej sałatki oba rozwiązania są dobre i można wybrać takie, które nam odpowiada i wydaje się lepsze. Można wykorzystać sam makaron lub wykorzystać do smaku również mieszankę przyprawową dołączoną do zupki.

Ciekawostką jest fakt, że zupa instant pojawiła się po raz pierwszy w 1948 roku I przywędrowała z Chin do Japonii. Natomiast w sklepach pojawiła się w latach 50. XX wieku w Kraju Kwitnącej Wiśni. Ponadto corocznie obchodzi się Światowy Dzień Zupy Błyskawicznej, ze względu na wprowadzenie zupki chińskiej do sprzedaży 25 sierpnia 1958 roku.

Podsumowując, sałatka z zupki chińskiej jest pyszna i apetycznie prezentuje się na stole. Może być daniem, które z czystej ciekawości spróbujemy i już nigdy po niego nie sięgniemy lub takim, które na stałe zagości w naszym menu. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, aby ta piękna i smaczna sałatka zagościła na naszym stole i zachwyciła naszych gości.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*