Sałatka z zupek chińskich jest to bardzo popularna sałatka, której głównym składnikiem jest oczywiście makaron instant ze słynnej zupki z dodatkiem kurczaka lub szynki oraz warzyw takich jak np.: kapusta pekińska, kukurydza, ogórek czy papryka. Dodatkiem mogą być także marynowane pieczarki lub natka pietruszki. Jest to idealna przekąska do pracy lub szkoły, na imprezę czy do dań z grilla. Dla niektórych jest to również szybki sposób na obiad lub kolację. Jej atutem jest to, że jest uniwersalna i można ją podawać bez względu na okazję. Sałatka ta jest prosta i szybka w przygotowaniu, a także smaczna, pyszna, sycąca i kolorowa. Warto przygotować ją wcześniej i włożyć do lodówki, aby smaki przegryzły się ze sobą, będzie wtedy smaczniejsza.
Sałatka z zupek chińskich – dodatkowe informacje i ciekawostki
Sałatkę z zupki chińskiej można przygotować na dwa sposoby. Najczęściej łamie się makaron i zalewa wrzątkiem, ale można także dodać suchy makaron, który pęcznieje pod wpływem mokrych składników i sosu. Jednak wtedy jego konsystencja jest nadal chrupka i dla jednych jest to wada, a dla innych zaleta. W przypadku tej sałatki oba rozwiązania są dobre i można wybrać takie, które nam odpowiada i wydaje się lepsze. Można wykorzystać sam makaron lub wykorzystać do smaku również mieszankę przyprawową dołączoną do zupki.
Ciekawostką jest fakt, że zupa instant pojawiła się po raz pierwszy w 1948 roku I przywędrowała z Chin do Japonii. Natomiast w sklepach pojawiła się w latach 50. XX wieku w Kraju Kwitnącej Wiśni. Ponadto corocznie obchodzi się Światowy Dzień Zupy Błyskawicznej, ze względu na wprowadzenie zupki chińskiej do sprzedaży 25 sierpnia 1958 roku.
Podsumowując, sałatka z zupki chińskiej jest pyszna i apetycznie prezentuje się na stole. Może być daniem, które z czystej ciekawości spróbujemy i już nigdy po niego nie sięgniemy lub takim, które na stałe zagości w naszym menu. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, aby ta piękna i smaczna sałatka zagościła na naszym stole i zachwyciła naszych gości.