Grillowana kukurydza
Kuchnia Polska, Przepis

Grillowana kukurydza

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Grillowana kukurydza to pyszny dodatek do dań mięsnych, ryb, pieczonych ziemniaków lub jako szybka przekąska. Jest idealnie słodka, aromatyczna i chrupiąca. Idealnie komponuje się z masłem i ziołami lub sosem majonezowym, paprykowym czy guacamole. Dobra kukurydza powinna być świeża, niezbyt duża i musi mieć miękkie, soczyste ziarna. Ponadto trzeba zaznaczyć, że przepis na nią jest banalnie prosty i nie wymaga specjalnego przygotowania. Z powodzeniem zrobimy ją na każdym rodzaju grilla: gazowym, elektrycznym czy węglowym. Poza sezonem można przygotować ją także na specjalnej, rozgrzanej patelni grillowej żeliwnej lub ze stali nierdzewnej. Grillowana kukurydza nie jest w Polsce popularna, lecz warto jednak spróbować, ponieważ jest to naprawdę smaczna przekąska.

Grillowana kukurydza

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: Grillowana kukurydzaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Grillowanie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Grillowana kukurydza najczęściej jest dodatkiem do grillowanych dań. Ale mimo to, że nie jest gwiazdą talerzy warto przyłożyć się do niej.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy

  • 2 łyżeczki miękkiego masła

  • 2 gałązki tymianku

  • sól

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy z foli aluminiowej urwać 2 duże kawałki.
  • Następnie na każdym rozsmarować masło, posypać solą oraz położyć po jednej gałązce tymianku.
  • Na koniec każdą kolbę owinąć w natłuszczoną folię i ułożyć na rozgrzanym grillu. Grillować przez ok 20 minut, co jakiś czas obracając pakunki.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Grillowana kukurydza – dodatkowe informacje

Istnieją aż trzy sposoby grillowania kukurydzy: w liściach, folii aluminiowej oraz grillowana w liściach po uprzednim podgotowaniu. Pierwsza wersja polega na odgięciu lekko liści, opłukaniu całej kolby i namoczeniu jej w ciepłej wodzie na 30 min. Następnie należy położyć ją na ruszcie i piec przez 20 min, co jakiś czas obracając.

Zobacz także:  Sos pieczarkowy

Druga wersja jest najbardziej wybieraną wersją przez ludzi. Polega na dokładnym umyciu, obraniu z liści i nitek, posmarowaniu odrobiną masła oraz posypaniu solą. Owinąć szczelnie folią i piec na ruszcie przez ok. 15 min. W ostatniej wersji należy gotować kukurydzę w osolonej wodzie przez 10 min i po tym czasie dokładnie posolić i położyć na rozgrzanym ruszcie na 15 min. Warto sięgnąć po to warzywo, ponieważ ma mnóstwo witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, D, E i K oraz potas, sód, magnez i wapń. Jest dość kaloryczna.

Zdecydowanie warto wprowadzić ją do swojej diety, ze względu na liczne zalety zdrowotne. Trzeba zaznaczyć, że sezon na kukurydzę jest bardzo krótki, ponieważ trwa tylko w sierpniu i we wrześniu. Polecana jest osobom, które mają niedobory minerałów w organizmie. Ciekawostką jest fakt, że uprawa tej rośliny nie jest możliwa we wszystkich strefach klimatycznych, ponieważ nie znosi przymrozków i dużych opadów.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*