Sałatka Cobb
Kuchnia Amerykńska, Przepis, Sałatka

Sałatka Cobb

Cooks in 45 minut Difficulty Easy 0 comments

Sałatka Cobb jest to amerykańska sałatka, która składa się zwykle z siekanych sałat, pomidorów, bekonu, smażonej piersi kurczaka, jajek na twardo, awokado, szczypiorku, sera pleśniowego i winegret z czerwonego wina. Wszystkie składniki są pokrojone w kostkę i ułożone równo rzędami na talerzu. Jest to pyszna i kolorowa sałatka, która idealnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę lub spokojnie może zastąpić obiad. Jest na tyle uniwersalna, że istnieje wiele jej wersji. Każdy może stworzyć swoją listę składników i układać je w dowolny sposób. Kurczaka pieczonego można zastąpić wędzonym, a boczek resztkami z pieczeni. Można dodać także marynowane warzywa. Trzeba zaznaczyć, że w Stanach Zjednoczonych jest ona klasykiem.

Sałatka Cobb

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: Sałatka CobbKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

235

kcal

Cobb składa się z siekanych sałat, pomidorów, bekonu, piersi kurczaka, jajek na twardo, awokado, szczypiorku, sera pleśniowego i winegret.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • kilka listków sałaty

  • 200 g piersi z kurczaka

  • 2 jajka

  • 120 g boczku parzonego

  • 1 awokado

  • 8 pomidorów koktajlowych

  • 1 czerwona cebula

  • 60 g sera z niebieską pleśnią

  • oliwa

  • 1 ząbek czosnku

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • pierwszej kolejności kurczaka należy pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oliwie do zrumienienia, a boczek pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na suchej patelni.
  • Następnie jajka należy ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. Sałatę porwać na kawałki, pomidorki pokroić w ćwiartki, awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę razem z serem, cebulę obrać i pokroić w piórka.
  • Na półmisku ułożyć sałatę i pozostałe składniki.
  • Na koniec 2 łyżki oliwy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem i polać sałatkę.
Zobacz także:  Zupa harira

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Sałatka Cobb – dodatkowe informacje

Ciekawostką jest fakt, że najprawdopodobniej wymyślił ją w latach 30. XX wieku właściciel hollywoodzkiej restauracji Brown Derby, Robert Cobb. Nie jadł nic do północy, więc zmieszał wszystkie resztki znalezione w kuchni i polał sosem winegret. Trzeba przyznać, że przypadkowe składniki, które znalazły się w tej sałatce, tworzą naprawdę super kompozycję. W drugiej wersji za autora sałatki uznaje się ówczesnego szefa kuchni tej restauracji, który wymyśloną przez siebie sałatkę nazwał na cześć właściciela.

Ponadto jest łatwa do zapamiętania, ponieważ każda litera wyrażenia “eat Cobb” odpowiada poszczególnym składnikom: E-egg, A-avocado, T-tomato, C-chicken, O-onion, B-becon, B-blue chesse. Ze względu na zawartość warzyw, zawiera składniki cenne dla zdrowia, ale jest także bogata w tłuszcz z wysoką zawartością soli. Użyte warzywa stanowią dobre źródło złożonych węglowodanów i błonnika, dostarczają białko, beta karoten, witaminę C, kwas foliowy, witaminę K, wapń, żelazo, magnez, molibden, witaminy z grupy B oraz potas. Pomimo tego, że zawiera zdrowe produkty, to ze względu na ich obfitość nie jest uważana za lekkostrawną.

Podsumowując, sałatka Cobb to treściwa, sycąca i bogata w smaku sałatka, którą pokochają mięsożercy i zwolennicy solidnych posiłków. Za sprawą ładnie ułożonych składników wygląda bardzo apetycznie. Warto przygotować ją w domu dla wszystkich domowników.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*