Ceviche
Kuchnia Meksykańska, Przepis, Sałatka

Ceviche

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Ceviche jest to rodzaj sałatki z owocami morza takimi jak: kalmary, ośmiornice, krewetki czy przegrzebki lub różnego rodzaju rybami, najlepiej morskimi i dodatkami cebuli, papryczki chilli i soli. Przyrządza się ją zalewając to sokiem z cytrusów, głównie limonki i pozostawiając do krótkiego zamarynowania. Pochodzi najprawdopodobniej z regionu Peru i popularna jest w przybrzeżnych regionach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach. Powstało w kolonii hiszpańskiej znajdującej się w Ameryce Południowej. Zwykle, aby podkreślić swój smak sałatka podawana jest z różnymi dodatkami takimi jak: słodkie ziemniaki, awokado, banany, sałata lub kukurydza. Potrawa ta jest przeznaczona głównie dla osób, które uwielbiają surowe ryby. Ceviche to idealna propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny. Ponadto jest pyszne i bardzo zdrowe. Przepis jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Ceviche

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Książka kucharska Danie: CevicheKuchnia: PeruwiańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

20

min.
Kalorie

245

kcal

Ceviche to sałatka z owocami morza bądź rybą. Oryginalnie wywodzi się z Ameryki Łacińskiej. Aromatyczna, pyszna i prosta w przygotowaniu.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 400 g fileta z łososia

  • 1 średnia sztuka awokado

  • 2 cebule czerwone

  • 1 pomarańcza

  • 300 g limonki

  • 50 g świeżej zielonej papryczki chili

  • sól

  • pieprz

  • ocet ryżowy

  • sos sojowy

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy łososia dokładnie wyczyścić z ości, odciąć skórę i pokroić w plastry o równej długości.
  • Następnie cebulę posiekać w piórka, paprykę w drobną kostkę oraz awokado w kostkę.
  • Wszystko umieścić w misce, wlać 30 ml octu ryżowego i 20 ml sosu sojowego oraz wycisnąć sok z limonki i pomarańczy.
  • Rybę doprawić solą i pieprzem i włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty.
  • Po upływie 20 minut podzielić danie na cztery porcje i gotowe.
Zobacz także:  Bajaderki

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Ceviche – ciekawostki

Jednym z najważniejszych wymogów podczas przygotowywania tego dania jest kupienie świeżej ryby, która powinna pochodzić ze sprawdzonego źródła. Kolejnym ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie ryby. Można kupić całą rybę i wyfiletowac lub samego fileta z którego odcina się tylko skórę. Należy ją także bardzo dokładnie oczyścić z ości.

Ceviche przygotowuje się przez użycie tak zwanej techniki gotowania na zimno, która polega na zamarynowaniu ryby lub owoców morza przy pomocy owoców cytrusowych. Zawarte w nich kwasy owocowe powodują ścięcie się białka bez poddania wysokiej temperaturze. Główny składnik powinno pokroić się w małe i w miarę jednakowe kawałki, aby marynowały się w tym samym czasie. Ważnym elementem jest to, że tą potrawę powinno spożywać się od razu. Nie może stać w lodówce, gdyż składniki stracą swoją strukturę.

Ciekawostką jest fakt, że ceviche jest do tego stopnia bardzo ważną potrawą narodową w Peru, że posiada swoje święto. 28 czerwca obchodzony jest dzień ceviche, czyli festiwal, podczas którego restauratorzy serwują potrawę w inny sposób niż tradycyjnie, polegając na swojej wyobraźni kulinarnej. Natomiast w Meksyku również uwielbiają to danie i z racji tego zostało stworzone największe ceviche ważące aż 4,5 tony.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*