Uroczysty rodzinny obiad, świąteczne spotkanie czy impreza ze znajomymi. Na każdą z tych okazji przygotowujemy smaczne danie główne, które zaspokoi apetyty naszych gości. Dobrym rozwiązaniem może być tradycyjny polski obiad, chociaż zwykle chcemy podać coś niebanalnego, a jednocześnie eleganckiego i wybornego. Rolada wieprzowa z szynki zawsze wpasuje się w ten obiad.
Świetnie sprawdzi się tutaj rolada z szynki z dodatkiem żurawiny i jabłek. Odpowiednio przyrządzona szynka już sama w sobie stanowi bardzo smaczny posiłek, jeśli zaś dołączymy do niej wspomniane dodatki, uzyskamy wyjątkową ucztę i danie godne królów. Szynkę podamy zaś w równie ciekawej i atrakcyjnej formie – pod postacią rolady. To danie świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Rolada wieprzowa z szynki – geneza
Gdy mówimy “rolada” to mamy na myśli najczęściej roladę z mięsa wołowego z ogórkiem i jajkiem. Nie często myślimy wtedy o roladzie wieprzowej z szynki. A jak już, to na pewno nie przyjdzie nam do głowy rolada na słodko z żurawiną, jabłkami i miodem. A mięso na słodko jest niesamowite do obiadu zarówno w zimie gdy potrzebujemy kalorii jak i w upalne dni.
Roladę wieprzową z szynki jadłem pierwszy raz podczas wyjazdu na Podhale. Mimo, że z żurawiną jadłem tam wtedy wszystko, od oscypków po pieczeń, to jednak wieprzowa rolada z szynki z żurawiną przykuła moja uwagę. Nie miałem wtedy możliwości poznania przepisu, ale zaraz po powrocie w weekend podczas niedzielnego obiadu postarałem się odtworzyć ten przepis z pamięci. I chyba świetnie wyszło.
Przepis do wykonania w 5 godzin. To długo, ale mimo wszystko nie jest to dużo czynności. Natarcie przyprawami i na 3h do lodówki. Następnie kwadrans na przygotowanie nadzienia i 2h w piekarniku. Nie jest to więc pracochłonne danie chociaż wymaga aż 5 godzin czasu. Warto spróbować chociaż raz, świetna odskocznia jeśli znudziły nam się tradycyjne rolady i chcemy spróbować czegoś nowego.