Raita jest to rodzaj chłodnika lub dipu, który powstaje na bazie jogurtu greckiego lub naturalnego z dodatkiem zielonego ogórka z różnymi przyprawami i ziołami np. kolendrą czy miętą. Wywodzi się z kuchni indyjskiej. Z pewnością zastąpić może zupę albo sos. Doskonale sprawdzi się na ciepłe popołudnia i wieczory, ponieważ idealnie gasi pragnienie i orzeźwia. Jest to świetny dodatek do dań głównych lub jako samodzielna przekąska. Należy przygotować tą potrawę wcześnie rano i wsadzić do lodówki, aby wszystkie smaki się ze sobą przegryzły. Istnieje wiele wersji tego dania np. na słodko z owocami lub na ostro. Jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ponadto danie to jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne.
Raita – dodatkowe informacje i ciekawostki
Raita jest to prawdziwy klasyk kuchni indyjskiej i powstaje z niewielu składników i potrzeba zaledwie kilka minut, aby powstała. Jednak minimalizm tego dania nie wpływa negatywnie na jego smak, co jest bardzo ważne. Najpopularniejsza jest raita ogórkowa, ale istnieje również z dodatkiem wielu innych warzyw. Ciekawostką jest fakt, że Hindusi dodają do tej potrawy papryczkę chili, która przyspiesza przemianę materii i spala tłuszcz. Ponadto po przygotowaniu można przechowywać ją w lodówce około 3 dni.
Śmiało można stwierdzić, że wyglądem i smakiem przypomina trochę greckie tzatziki. Ogórek zielony dodany do tego dipu czy chłodnika, to bogate źródło witamin i mikroelementów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera również przeciwutleniacze oraz kukurbitacyny, czyli substancje, które chronią nas przed rozwojem raka. Poza tym działa moczopędnie i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Kolendra i mięta dostarcza cennych witamin, żelaza i wapnia. Natomiast jogurt grecki, który dodajemy jest gęstszy i zawiera więcej białka od tradycyjnego jogurtu naturalnego. Ponadto jest dobrym źródłem wapnia, sodu i witaminy B12. Powstaje poprzez fermentację mleka, dlatego jest również dobrym źródłem probiotyków.
Podsumowując, raita wyróżnia się wyjątkowym, ziołowym smakiem, przez co świetnie pobudza do życia. Jest smaczna, pyszna i aromatyczna.