Racuchy z jabłkami
Kuchnia Polska, Przepis

Racuchy z jabłkami

Cooks in 20 minut Difficulty Easy 0 comments

Racuchy z jabłkami są to małej wielkości placki, które smażone są na złoty kolor. Podstawowym składnikiem jest mąka pszenna, mleko, drożdże lub jajka. To doskonały pomysł na pyszny podwieczorek, śniadanie lub deser. Najczęściej podaje się je z pokrojonym lub startym jabłkiem z dodatkiem cynamonu lub goździków. Można także dodać inne owoce takie jak rabarbar czy śliwki. Racuchy podajemy na słodko z cukrem pudrem lub śmietaną. Tak przygotowane placki są puszyste, pachnące, super pyszne i lubiane przede wszystkim przez dzieci. Ich zaletą jest prostota i szybkość przyrządzenia oraz to, że do ich przygotowania potrzebne są wyłącznie łatwo dostępne składniki, które znajdują się na ogół w każdej kuchni.

Racuchy z jabłkami

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: RacuchyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

300

kcal

Jeśli nie masz pomysłu na obiad to racuchy z jabłkami są świetnym rozwiązaniem. Prosty skład i sposób wykonania według tego prostego przepisu

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 2 średnie jabłka

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 150 g mąki pszennej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

  • Do miski wsypać mąkę, dodać sodę oczyszczoną i wymieszać. Wlać mleko i wbić jajko.
  • Następnie całość Wymieszać rózgą kuchenną na jednolitą masę.
  • Kolejnym krokiem jest obranie jabłek, pokrojenie ich na cienkie plasterki, wsypanie do ciasta i wymieszanie.
  • Na koniec rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek i wykładać łyżką porcję ciasta formując placuszki. Smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Racuchy z jabłkami – informacje

Można powiedzieć, że racuchy są dla wielu osób ulubionym daniem, którym zajadali się w dzieciństwie. Jest to tradycyjne polskie danie. Kiedyś racuchy smażyliśmy tylko w okresie karnawału lub jako prosta i tania potrawa obiadowa. Teraz powstaje kiedy tylko mamy na nie ochotę. Aby placki te były idealnie puszyste i smaczne trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Zobacz także:  Pleśniak

Pierwszą jest ciasto, które gotowe powinno być gęste i jednolite. Tak zrobione należy odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ścierką, aby wyrosło. Jest to bardzo ważne, ponieważ inaczej placki będą się rozlewać na patelni i mogą być zbite i niesmaczne. Kolejną zasadą jest smażenie. Racuchy powinniśmy smażyć w głębokim tłuszczu i na rozgrzanym oleju na dobrej patelni. Jeżeli będzie zbyt gorący to szybko się spieką z zewnątrz. Natomiast gdy zbyt zimny to tłuszcz wsiąknie w ciasto, które będzie gumowate i niesmaczne. Należy również pamiętać, że racuchy najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Więc nie warto ich przechowywać, ponieważ tracą wtedy swoją chrupkość i nasiąkają tłuszczem.

Ciekawostką jest fakt, że racuchy na Podlasiu zaliczają się nawet do 12 dań, które podaje się podczas wieczerzy wigilijnej. Podsumowując: placki te są bardzo popularnym daniem, ponieważ są pyszne, chrupiące i bardzo proste w przygotowaniu. To sprawia, że mają swoich wielbicieli.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*