Quiche jest to wypiek, który składa się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia np. z różnych gatunków mięs, ryb, owoców morza, serów czy warzyw, które zostaje zalane jajeczno-śmietanową masą. Występuje w formie placka i jest pyszny, łatwy do wykonania, pożywny i sycący. Ponadto jest to flagowe i bardzo popularne danie kuchni francuskiej. Quiche spożywa się na ciepło, ale na zimno jest również smaczna I to idealny pomysł na obiad, kolację czy imprezę. Można powiedzieć, że jest to specjalny rodzaj tarty, który występuje tylko w formie wytrawnej i z większą ilością farszu, dlatego forma do jej przygotowania musi być wyższa, niż do klasycznej tarty. Najbardziej znany jest quiche lorraine, czyli tradycyjny wypiek Lotaryngii z boczkiem i serem. Atutem jest to, że skład nadzienia można dowolnie modyfikować według naszych upodobań.
Quiche – dodatkowe informacje i ciekawostki
Ciekawostką jest fakt, że nazwa quiche pochodzi z niemieckiego słowa “kuchen” co oznacza “ciasto”. Znany jest już od XVI wieku, lecz na początku wypiekany był z ciasta chlebowego. Najczęściej pieczony jest w ceramicznych, okrągłych formach, aby dłużej utrzymywało się ciepło. Można podawać je z lekką sałatką lub w towarzystwie sosu np. czosnkowego, jogurtowego czy ziołowego.
Aby mieć pewność, że ciasto dobrze się upiecze, można je najpierw podpiec bez farszu, a dopiero potem wlać masę jajeczną i zapiec jeszcze raz. Obowiązkowo przyprawia się ją solą i pieprzem. Ponadto częstym dodatkiem smakowym są zioła takie jak: bazylia, tymianek, rozmaryn czy oregano oraz przyprawy korzenne np. gałka muszkatołowa. Trzeba pamiętać, że quiche lorraine ze względu na obecność boczku, śmietany, jaj i sera jest ciężkostrawne i kaloryczne, ponieważ samo ciasto zawiera dość dużą ilość masła, a nadzienia są ciężkie i tłuste. Całość jest dość wysoka i zapieka się w sztywną, lecz wilgotną masę, która ma konsystencję sernika.
Podsumowując, quiche jest smacznym wypiekiem, lecz trzeba uważać podczas jego spożywania. Wystarczy jeden trójkątny kawałek, aby się nasycić i nie zaszkodzić swojemu zdrowiu.