Polenta to włoska potrawa, która przypomina mamałygę i jest bardzo sycąca. Pierwotnie była przyrządzana z mąki kasztanowej, a obecnie z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej. Niekiedy dodaje się do niej ser, różne sosy czy warzywa takie jak: cukinia, marchew, papryka lub cebula. Polenta przyprawiana jest czosnkiem, solą, pieprzem oraz rozmarynem. Jest popularna, ponieważ przygotowywana jest z łatwo dostępnych składników i jest szybka do zrobienia. Potrawa znana była już w średniowieczu, natomiast w Polsce nie cieszy się dużą popularnością. Rozpowszechniona jest także w Gruzji, na Bałkanach i na Ukrainie. Polenta jest bardzo uniwersalna i dlatego można podawać ją na wiele różnych sposobów. Ponadto z pewnością zastępuje ryż, ziemniaki czy też kaszę.
Polenta – ciekawostki i informacje
Mówiąc dokładniej, polenta jest to ugotowana kasza lub gruboziarnista mąka kukurydziana, która tworzy bardzo gęste danie. Można zjadać ją zaraz po ugotowaniu lub odstawić do ostygnięcia, pokroić na mniejsze kawałki i smażyć lub grillować. Ciekawostką jest fakt, że początkowo było to danie, które zjadane było tylko przez biedniejsze warstwy społeczne w północnej części Włoch. Natomiast teraz można spotkać ją w każdym regionie Włoch w restauracjach czy maleńkich barach, które specjalizują się wyłącznie w przyrządzeniu tego daniach i dań na wynos.
Polenta świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, kolacji lub sycącego śniadania. Duże znaczenie mają dodatki, ponieważ to dzięki nim goście i domownicy się nią zachwycą. Z grilla lub piekarnika dobrze komponuje się z wytrawnymi dodatkami w postaci gulaszu oraz sosów na bazie wywaru mięsnego. Pasują do niej mięsa różnego rodzaju od drobiu po wołowy stek.
Można podawać ją również z dodatkami na zimno np. z konfiturami, dżemami, miodem czy owocami. Trzeba pamiętać, że występuje w trzech różnych odmianach: żółtej, białej oraz czarnej. Ponadto polenta stanowi źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i cynku. Jest produktem, który nie zawiera glutenu, więc wykorzystana jest w diecie chorych na celiakię.