Pleśniak jest to ciasto, które składa się z ciasta kruchego, bezy, kakao i kwaskowatego dżemu np. z czarnej porzeczki, malin, wiśni lub powideł śliwkowych. W Polsce od lat cieszy się dużą popularnością, a wielu z nas kojarzy go z czasami dzieciństwa i PRL-u, kiedy to pojawiał się prawie w każdym domu. Jest to idealny pomysł na deser, który dla nikogo nie będzie mdły. Pleśniak jest łatwy i szybki do wykonania oraz powstaje z najtańszych składników, co jest jego atutem. Można powiedzieć, że jest to idealne połączenie smaków: kwaśnych owoców ze słodką bezą, kruchym ciastem i gorzkim kakao. Jest to ciasto uniwersalne, które sprawdzi się zarówno jako codzienna porcja słodkości lub podczas wyjątkowych okazji.
Pleśniak – dodatkowe informacje i ciekawostki
W niektórych regionach ze względu na to, że część ciasta skubie się, odrywając kawałki ciasta i układa na blasze używa się również nazwy “skubaniec”. Najważniejszą rzeczą podczas przygotowywania tego wypieku jest to, że aby ciasto było kruche musi przed pieczeniem poleżeć trochę w lodówce. Natomiast, aby zachować sztywność piany trzeba ciasto studzić powoli w uchylonym piekarniku. Ponadto można go z łatwością urozmaicić, dodając do dżemu posiekane orzechy włoskie, prażone orzechy laskowe lub dżem zastąpić owocami np. rabarbarem. Ciekawostką jest fakt, że kakao, które jest jednym ze składników tego ciasta pochodzi z ziaren kakaowca, które pochodzą z afrykańskich upraw.
Dojrzałe owoce układa się w pryzmach, w których przez kilka dni fermentują, aby łatwiej można było wyjść nasiona. Następnie nasiona poddawane są kolejnej fermentacji i potem suszone, prażone i mielone. Pleśniak jest takim rodzajem ciasta, które bez kakao nie będzie smakować tak samo dobrze. Dla urozmaicenia wypiek ten można na koniec posypać odrobiną cukru pudru. Odpowiednio przechowywany, pod przykryciem w chłodnym miejscu, zachowa świeżość nawet przez 5 dni.
Podsumowując, ciasto pleśniak smakuje I wygląda fantastycznie. Z pewnością, posmakuje każdemu już od pierwszego kęsa. Jest kruche, puszyste, smakuje wybornie, a przede wszystkim proste w wykonaniu.