Pielmieni są to pierogi faszerowane dużą ilością surowego farszu mięsnego wieprzowego, wołowego lub mieszanego, które pochodzą z kuchni rosyjskiej i kuchni ukraińskiej. Ponadto świetnie odnalazły się i zadomowiły w kuchni polskiej. Swoim kształtem przypominają tradycyjne polskie uszka. Mogą być podawane samodzielnie ze śmietaną, masłem lub octem lub zalane rosołem. To idealny pomysł na obiad lub kolację dla wszystkich, zwłaszcza dla miłośników pierogów. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i można je przygotować na wiele różnych sposobów w zależności od inwencji twórczej oraz dostępnych produktów. Pielmieni są smaczne, oryginalne oraz bardzo zdrowe.
Pielmieni – ciekawostki
Właściwości zdrowotne pielmieni zależą od gatunku mięsa, którym są faszerowane. Wieprzowina jest uznawana za mięso tłuste i niezdrowe. Natomiast szynka czy chudy schab, którymi mogą być faszerowane są źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak: potas, sód i żelazo. Do pielmieni można dodać również wołowinę, która zawiera witaminy z grupy B, białko, kwas linolowy, fosfor i żelazo. Tego typu pierożki są polecane szczególnie osobom będącym na diecie, ponieważ zawarty w nich kwas linolowy pomaga spalić tkankę tłuszczową.
Ponadto wysoka zawartość żelaza wspomaga osoby cierpiące na anemię, a witamina B poprawia wygląd włosów i paznokci. Pielmieni są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu i najlepiej spożyć je tego samego dnia. Trzeba pamiętać, że ciasto na tą potrawę jest identyczne jak ciasto na tradycyjne pierogi, więc nie stworzą większego problemu podczas przygotowania. Sekretem dobrze wykonanych pielmieni jest oczywiście ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne i lekko klejące, aby można było łatwo je faszerować i zamykać. Nie będzie wtedy też pękać i rozpadać się podczas gotowania. Ponadto trzeba je wyrabiać powoli i bez pośpiechu. Jeżeli spełnimy wszystkie te warunki to będziemy mieć pewność, że nasze ciasto będzie pyszne i delikatne.
Podsumowując, pielmieni są tak pyszne, że raz przygotowane na pewno wszystkim zasmakują i na stałe zagoszczą w naszym codziennym menu.