Ciekawostki

Najpopularniejsze dania Wielkanocne

0 komentarzy

Święta wielkanocne to idealny czas na spędzenie go z najbliższą rodziną. Najczęściej wypada w miesiącu – kwiecień. To czas święcenia pokarmów, ponieważ każdy symbolizuje coś innego. Ale każdy jest bardzo ważny dla naszej wiary, miłości oraz nadziei. Siadając przy stole Wielkanocnym mamy świadomość, że jesteśmy w odpowiednim miejscu. To właśnie rodzina powinna być dla nas najważniejsza w okresie Wielkanocnym.

Już kilka tygodni wcześniej zaczynamy przygotowania do świąt. Tworzymy listę zakupów, aby niczego nam nie zabrakło w tym ważnym czasie. Często angażujemy całą rodzinę w przygotowania. W zależności w jakim wieku są dzieci takie otrzymują zadania, aby i oni czuli się potrzebni. Jest to bardzo ważne w wychowaniu i rozwoju naszych najmłodszych pociech. Najtrudniejsze zadania są dla dorosłych w tym generalne porządki, mycie okien, zakupy. Dla dzieci zostawiamy na przykład sprzątanie swoich zabawek w pokoju, albo ozdabianie pisanek Wielkanocnych. Tak rozdysponowane zadania pozwolą odciążyć jedną osobę. Zostaje nam więcej czasu na rozrywkę czy wspólną zabawę.

Każda rodzina może mieć inne dania na stole Wielkanocnym. Wszystko zależy od tego co wynieśliśmy z domu, jakie zostały nam przekazane tradycje. Jednak są potrawy, które w każdym domu powinny się znaleźć, niezależnie od tego z jakiej części Polski jesteśmy.

Obowiązkową potrawą, której nie może zabraknąć jest żurek z białą kiełbasą. Sposób przyrządzania go może się znacznie różnić, w zależności od regionu. W niektórych domach zamiast żurku można spotkać zupę chrzanową. W niektórych domach zamiast żurku można spotkać zupę chrzanową. Ważne, aby żurek nie tylko był smaczny, ale i zdrowy. Aby to uzyskać, trzeba kupować wysokiej jakości składniki. Oszczędzanie na głównej potrawie nie jest dobrym pomysłem. Żurek podajemy nie tylko z białą kiełbasą ale i z jajkami na twardo.

Nie może być Świąt Wielkanocnych bez naszych ukochanych jajek, które są przyrządzane na milion sposobów. Najczęściej spotykane są te tradycyjne czyli ugotowane na twardo z dodatkiem majonezu i szczypiorku. W niektórych domach możemy spotkać jajka faszerowane. Wystarczy je ugotować, przekroić na pół po długości. Następnie wyciągamy żółtko a w jego miejsce dajemy wcześniej usmażone pieczarki w towarzystwie majonezu. Święta Wielkanocne słyną z jajek, więc lepiej mieć ich więcej. Moją zasadą jest kupowanie tyle ile wyliczyłam plus dziesięć sztuk więcej. Taki system u nas w rodzinie zawsze się sprawdza. Jeśli wiemy, że mamy mieć gości na śniadaniu Wielkanocnym to kupujemy jeszcze więcej, aby nie zabrakło.

Zobacz także:  BLW - metoda rozszerzania diety niemowląt

Bardzo często robimy tradycyjną sałatkę jarzynową. U mnie w domu obowiązkowymi składnikami są: marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, jajka, kukurydza, groszek, majonez oraz przyprawy. Spotkałam się również z wersją z porem oraz jabłkiem.

Jeśli myślimy o czymś na słodko to bardzo dobrym pomysłem będą muffinki, mazurek, sernik w wersji z rodzynkami lub bez, pascha oraz tradycyjna babka wielkanocna. Można wykonać wszystkie te słodkości, albo wybrać co najbardziej lubimy. Nie ma obowiązku zrobienia wszystkich ciast. Pamiętajmy, że najważniejsze, aby spędzić te Święta w gronie rodzinnym. Śniadanie Wielkanocne to ważny, ale jednak dodatek.

Oprócz wyżej wymienionych potraw, warto pamiętać o pokarmach które często umieszczamy w koszyczku Wielkanocnym mały chlebek, kiełbaska, szyneczka, pomarańcza, baranek (figurka lub drożdżowy), czekoladowe jajko i / lub królik, sól, pieprz, chrzan. Każdy produkt symbolizuje coś innego. Baranek Wielkanocny to symbol zwycięstwa. Dobro zawsze wygra ze złem. Babka Wielkanocna może być odzwierciedleniem naszej wiary, miłości do bliźniego. Chlebek to ciało Chrystusa. Jajka to symbol początku życia ludzkiego. Wędlina często uznawana jest za dobrostan. A popularny bukszpan, którym dekorujemy koszyczek to symbol życia po śmierci.

Pytając dzieci z jakimi produktami kojarzą święta Wielkanocne na pewno pierwsze co usłyszymy to jajka oraz czekoladowego króliczka. Już od najmłodszych lat powinniśmy je włączać pewnych czynności, aby mogły się wykazać. Idealnym zajęciem i najbardziej lubianym jest dekorowanie jajek czyli tworzenie pisanek. Można je kolorować pisakami, ozdabiać naklejkami, zabarwiać w specjalnych barwnikach bądź skórek od cebuli (wtedy skorupka staje się brązowo-czerwona).

Święta Wielkanocne to oprócz obowiązków, również skupienie się na rodzinie i Jezusie. Każdy produkt ma swoją symbolikę związaną z kościołem, a raczej z tym co przeżył Chrystus. Święcone pokarmy to symbol Zmartwychwstania oraz życia wiecznego.

Zobacz także:  Dieta probiotyczna dla zdrowia

W normalnym tygodniu pracy często mówimy, że nie mamy czasu na odpoczynek czy spędzenie czasu z dziećmi. W tym szczególnym czasie jakim są Święta Wielkanocne można nadrobić zaległości. Po zjedzeniu śniadania Wielkanocnego można pójść z rodziną na spacer czy odwiedzić ukochaną babcię i dziadka. Umilimy czas też tym, dla których ostatnio nie mieliśmy czasu. Święta Wielkanocne są poświęcone Bogu, naszej wierze oraz rodzinie. To czas, w którym każdy z nas powinien czuć się wyjątkowo.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*