Mizeria jest to sałatka z posiekanych drobno ogórków z dodatkiem śmietany, kefiru, jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka. Można dodać także olej, pieprz i sól lub sok z cytryny z cukrem. W niektórych wersjach dodaje się również pomidory, szczypiorek, natkę świeżego koperku lub pietruszki. Idealnie pasuje jako dodatek do mięs, jajka sadzonego, młodych ziemniaków, jako samodzielnie danie lub do grilla. Mizeria jest bardzo prosta w przygotowaniu i szybka. Najlepiej smakuje w okresie letnim, kiedy ogórki są świeże, jednak można robić ją przez cały rok. Ponadto jest pyszna, lekka i najbardziej popularną sałatką obiadową w Polsce.
Mizeria – dodatkowe informacje i ciekawostki
Mizeria zapewne wielu z nas kojarzy się z domową, babciną kuchnią i niedzielnymi obiadami. Jej atutem jest to, że jest uniwersalna i może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Najlepsze będą do tego ogórki gruntowe, ponieważ są mniej wodniste niż szklarniowe i nie puszczają zbyt dużej ilości soku. Główny składnik czyli ogórki, to jedne z najbardziej cennych warzyw, ponieważ posiadają zdolność odkwaszania organizmu, pomagają pozbyć się toksyn z organizmu, gaszą pragnienie i nawilżają skórę, mają niski indeks glikemiczny, wspomagają układ moczowy, usuwają nadmiar wody z organizmu, pomagają w zwalczaniu obrzęków, przyspieszają metabolizm, oczyszczają skórę oraz zmniejszają opuchliznę i cienie pod oczami.
Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę A i C, składniki mineralne takie jak: żelazo, cynk, wapń, potas i magnez, dużo błonnika, a także mają mało kalorii, więc warto je jeść podczas różnego rodzaju diet odchudzających. W wersji fit można przyrządzić ją z jogurtem zamiast śmietany lub z oliwą z oliwek. Warto także pominąć cukier. Aby całość nabrała lekko winnego posmaku, warto dodać do mizeri odrobinę soku z cytryny.
Podsumowując, mizeria to najczęściej robiona sałatka w naszym kraju, dlatego że pasuje do większości dań obiadowych i nie potrzeba dużo czasu, aby ją wykonać. Ponadto jest pyszna, smaczna i orzeźwiająca, a kiedy posypiemy ją świeżym koperkiem lub szczypiorkiem ma piękny zielony wygląd.