Kurczak po toskańsku- to danie, które składa się z fileta z kurczaka, szpinaku i suszonych pomidorów z sosem. Jest to idealna propozycja na kolację dla dwojga lub obiad dla całej rodziny, ponieważ potrawa ta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. To idealne połączenie pysznego, aromatycznego i kremowego sosu z soczystym i delikatnym mięsem. Może być podawane z makaronem, ryżem, kaszą jęczmienną czy gryczaną lub puree ziemniaczanym. Kurczak po toskańsku jest to pyszna potrawa z jednej patelni. Można przygotować je również w piekarniku. Wystarczy wszystko wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w 180 stopniach przez 20 min.
Kurczak po toskańsku i kuchnia toskańska
Toskańska kuchnia słynie z prostych, tanich i niezwykle smacznych potraw. Najlepszy do tego dania, będzie szpinak świeży baby, ale można użyć także liści mrożonego szpinaku. Jeżeli chodzi o pomidory suszone to mogą być również takie z zalewy. Można powiedzieć, że kurczak po toskańsku jest potrawą zdrową, ze względu na użyte dodatki. Szpinak jest kopalnią korzystnych dla zdrowia składników. Zawiera witaminę C, kwas foliowy, potas, magnez i żelazo, beta-karoten i luteinę, które są silnymi antyoksydantami.
Ponadto broni nas przed wolnymi rodnikami. Natomiast suszone pomidory zawierają witaminę E i K, witaminy z grupy B oraz likopen. Poprawiają kondycję układu krwionośnego, działają przeciwstarzeniowo oraz walczą z wolnymi rodnikami. Główny składnik czyli kurczak jest łatwostrawny i niskokaloryczny, dlatego chętnie wybierany jest podczas diety odchudzającej. Ponadto zawiera witaminę A, D I E, witaminy z grupy B oraz żelazo w dużej ilości.
Podsumowując, kurczak po toskańsku jest uniwersalny i można przygotować go na wiele różnych sposobów, z różnymi dodatkami. Ponadto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest dowodem na to, że można przygotować proste i szybkie danie, które jest efektowne i pyszne. Pomimo tego, że nie wymaga ani dużego wysiłku ani umiejętności kulinarnych, robi bardzo duże wrażenie. Z pewnością zasmakuje każdemu, nawet najmłodszym domownikom, a raz przygotowany będzie często gościł w naszych domach.
Kuchnia toskańska jest jednym z najbardziej popularnych i cenionych kuchni na świecie. Jest to kuchnia pełna smaków i aromatów, a jej cechą charakterystyczną są składniki pochodzące z lokalnych gospodarstw oraz oliwa z oliwek. W kuchni toskańskiej stosuje się dużo warzyw, owoców, a także wiele różnych typów makaronów. Do dań głównych używa się przede wszystkim mięsa, w tym zwłaszcza baraniny, jagnięciny, wołowiny i kurczaka.
Mięso jest często marynowane i pieczone w całości. Wiele potraw toskańskich jest duszonych i podawanych z sosami na bazie białego wina. Do przygotowywania dań używa się także słynnych oliwek z Toskanii. Kuchnia toskańska jest również znana z wykwintnych deserów, takich jak cantucii oraz torta di riso.