Paella z owocami morza
Jednogarnkowe, Kuchnia Hiszpańska, Przepis

Paella z owocami morza

Czas: 1 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Paella to potrawa, której głównym składnikiem jest ryż najczęściej średnio lub krótkoziarnisty i różnego rodzaju dodatki takie jak: owoce morza, ryby, warzywa, mięso drobiowe czy słynna kiełbasa chorizo. Powstała w Walencji, lecz popularna i przyrządzana jest w całej Hiszpanii. Główną przyprawą, którą dodaje się do tego dania jest szafran, który nadaje jej charakterystyczną, żółtą barwę. W zależności od odmiany dania czy regionu, przygotowywana jest na wiele sposobów. Podawana jest jako danie główne, które często zjada się na obiad. Często przygotowywana jest na wolnym powietrzu.

Paella z owocami morza

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: PaellaKuchnia: HiszpańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

30

min.
Kalorie

210

kcal

Paella to potrawa, której głównym składnikiem jest ryż i różne dodatki jak owoce morza, ryby, warzywa, mięso drobiowe czy kiełbasa chorizo.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 4 krewetki

  • 200 g piersi z kurczaka

  • 200 g risotto

  • 1/2 szklanki groszku zielonego

  • 1 cytryna

  • 100 g mieszanki owoców morza mrożonych

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 papryka czerwona

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka

  • papryka wędzona

  • papryka ostra

  • szafran

  • kurkuma

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, paprykę opłukać i pozbyć się gniazda nasiennego, pokroić w bardzo małą kostkę, z krewetek usunąć jelita, a owoce morza rozmrozić.
  • Następnie bulion podgrzać, a cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżkę oliwy i obsmażyć krewetki z każdej strony a następnie odłożyć je na bok.
  • Ponownie rozgrzać łyżkę oliwy, dodać kurczaka, podsmażyć go z każdej strony i przełożyć do miski.
  • Na patelni rozgrzać jeszcze 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę i podsmażyć ją do zeszklenia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po 1 min dorzucić paprykę i zielony groszek. Całość wymieszać i smażyć przez ok. 5 min.
  • Następnie dodać ryż l, 2 nitki szafranu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, ⅓ łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej. Wymieszać i podsmażać 3 min.
  • Do mieszanki na patelni dodać kurczaka, wlać bulionu, zagotować i zmniejszyć ogień na średni. Gotować ok 10 min bez mieszania.
  • Następnie dodać rozmrożone owoce morza oraz krewetki. Patelnię przykryć folią aluminiową i całość dusić ok. 5 min. Odstawić patelnię na bok, ale folię zdjąć dopiero po ok. 2 min.
  • Paellę podawać z kawałkami cytryny.
Zobacz także:  Zupa miso

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Paella – dodatkowe informacje i ciekawostki

Ciekawostką jest fakt, że paella to nie tylko nazwa potrawy, ale także naczynia w którym jest przygotowywana. Do dziś danie to przyrządza się na dużej, metalowej patelni z dwoma uchwytami i w ten sposób serwowana jest gościom. Goście nakładają sobie potrawę na talerz lub jedzą bezpośrednio z patelni, zaczynając od brzegów. Co więcej, sama nazwa pochodzi od łacińskiego słowa “patella”, które oznacza płaskie naczynie służące do smażenia. Początkowo paella była spożywana przez robotników, którzy jadali gotowany ryż podczas przerw w pracy. Dawało im to wtedy siły na resztę dnia. Trzeba pamiętać, że nie powinno jeść się jej od razu po zdjęciu z ognia, tylko trzeba poczekać przez 5 do 10 min, ponieważ gdy jest letnia jest smaczniejsza i składniki lepiej przechodzą sobą nawzajem.

Trzeba również zaznaczyć, że składniki powinny być starannie przygotowane i dodawane w odpowiednim momencie oraz pod żadnym pozorem nie można rozgotować ryżu. Ryżu po dodaniu nie powinno się mieszać. Walencji uznaje się, że prawdziwa paella powinna być przyrządzana nie na kuchence gazowej tylko na płonącym drewnie, ponieważ w ten sposób naczynie otoczone jest płomieniami i potrawa wchłania cały aromat palącego się drewna oraz łatwiej wtedy uzyskać chrupiącą skórkę na wierzchu tego dania.

Podsumowując, paella jest bardzo kolorowa, aromatyczna, smaczna, sycąca, pyszna i pełna różnorodnych smaków. Można śmiało stwierdzić, że jest to prawdziwa uczta dla naszego podniebienia.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*