Krokiety są to usmażone naleśniki wypełnione mięsnym farszem, warzywnym lub mięsno-warzywnym. Pomysłów na farsz jest bardzo dużo i można je dowolnie modyfikować. Słowo krokiet wywodzi się z francuskiego słowa “croquer” co oznacza ” chrupanie”. W Polsce popularne są krokiety z pieczarkami, kapustą i pieczarkami lub samym mięsem. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny oraz jako dodatek do barszczu np. na święta lub inne okazje. Krokiety są pyszne, sycące i można powiedzieć że proste w przygotowaniu lecz trochę czasochłonne. Smażenie naleśników i zawijanie ich z farszem wymaga cierpliwości i precyzji.
Krokiety – dodatkowe informacje i ciekawostki
Można powiedzieć że krokiety wbrew pozorom mają bardzo długą historię, ponieważ już w Starożytności mięso i warzywa były smażone na głębokim tłuszczu, lecz to mieszkańcy Francji obtoczyli je słynną panierką. Ciekawostką jest fakt, że najstarszy przepis na krokiety znajduje się w zapiskach szefa kuchni króla Ludwika XIV, więc datuje się ich powstanie na okolice XVII wieku. Ponadto dawniej stanowiły świetny sposób na to, aby resztki z mięsa się nie marnowały. Farsz na krokiety można przygotować z mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego jak i z mięsa z rosołu, które wystarczy tylko zmielić. Jednak, aby trochę urozmaicić domowe obiady można przygotować krokiety z mięsem i kapustą lub pieczarkami. Sprawi to, że potrawa będzie jeszcze bardziej smaczniejsza i wyrazistrza w smaku. Najważniejszym elementem podczas przygotowywania farszu jest jego odpowiednie doprawienie.
Super sprawdzi się dodatek czosnku, pieprzu, rozmarynu czy majeranku. Krokiety są takim daniem, że można z nimi eksperymentować i tworzyć własne mieszanki mięs i warzyw. Trzeba wiedzieć, że krokiety są daniem, które dostarcza sporej ilości kalorii. Mniej kaloryczne są krokiety z farszami warzywnymi oraz te przygotowane bez panierki, gdyż zawierają też mniej tłuszczu.
Podsumowując, krokiety są miękkie, delikatne, sycące, smaczne i bardzo popularne. To wspaniały przepis na pyszne danie, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnej kuchni. Ciężko jest się im oprzeć, ze względu na apetyczny wygląd i wspaniały smak.