Krewetki to jedne z najbardziej znanych i lubianych owoców morza, charakteryzujące się delikatnym, morskim smakiem. Po przygotowaniu krewetki w winie mają białe mięso i charakterystyczny różowy kolor, a ich delikatny smak łączy się idealnie z lekką kwasowością białego wina, ostrością chili i czosnku, a także świeżością natki pietruszki. Masło dodaje im delikatnego i słodkiego smaku. Krewetki są bardzo prostym i pysznym daniem, które można podawać na wiele ciekawych sposobów. Krewetki mogą być zarówno świetną przekąską, jak i daniem głównym. Nadają się do smażenia, duszenia, grillowania i pieczenia. Można je dodawać do zup, sosów i różnego rodzaju sałatek.
Krewetki w winie – informacje
Przed przygotowaniem krewetek można poznać je trochę bliżej. Krewetki są morskimi i słodkowodnymi skorupiakami, zaliczanymi do rzędu dziesięcionogów. Opisano około 2500 gatunków krewetek, jednak w celach konsumpcyjnych poławia się tylko część z nich. Występują w wodach całego świata w tym m. in. w Bałtyku. Wśród wielu odmian najbardziej znane są krewetki tygrysie, białe, czerwone argentyńskie, Grenlandzkie oraz małe koktajlowe.
Wszystkie odmiany różnią się między sobą przede wszystkim wielkością, kształtem odnóży a także barwą. Krewetki warto wprowadzić do zrównoważonej diety, ponieważ są zdrowym składnikiem. Zawierają białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym duże ilości kwasów omega 3, dzięki czemu ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia i otyłości. Krewetki zawierają karotenoidy, które mają właściwości przeciwzapalne. Ponadto są źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B6, witaminy B12, a także witaminy PP oraz witaminę E, która jest silnym antyoksydantem.
Składniki mineralne, które zawierają to przede wszystkim selen, który wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn oraz miedź, która zapobiega stresowi. Krewetki są niskokaloryczne oraz zawierają sporo białka dlatego polecane są w czasie diety redukcyjnej. Zaleca się aby spożywanie krewetek ograniczały osoby chorujące na dnę moczanową ponieważ zawierają umiarkowaną ilość puryn.
Dodatkowo – nie należy obawiać się zawartości alkoholu w tym daniu. Procenty z wina wyparują podczas obróbki termicznej. Można śmiało jechać autem po tym daniu albo karmić piersią dziecko.