Kotlet schabowy to nic innego jak kawałki schabu, które są pokrojone na kotlety i obtoczone w panierce z mąki i bułki tartej. Przepis na to danie jest banalnie prosty i każdy sobie z tym poradzi, nawet początkujący w kuchni. Jest to jedna z popularniejszych potraw w kuchni polskiej. Można go podawać z różnymi dodatkami, według własnego upodobania np. z ziemniakami, kaszą, ryżem, frytkami, kluskami lub puree. Ponadto podawany jest na wiele sposobów: saute lub w panierce z bułki, w panko albo w marchewce, z kością lub bez kości, smażony lub pieczony oraz marynowany lub w sosie. Tradycyjny kotlet schabowy podawany jest ziemniakami i mizerią na niedzielny obiad w gronie rodziny. Ponadto jest to sycący i smaczny posiłek.
Kotlet schabowy – informacje
Idealny kotlet ze schabu musi być odpowiednio doprawiony oraz równomiernie usmażony. Jednym z używanych trików jest to, że podczas rozbijania mięsa, należy co jakiś czas moczyć tłuczek w zimnej wodzie. Spowoduje to, że mięso się nie rozerwie i ładnie rozklepie.
Kolejnym trikiem jest namoczenie ich przed smażeniem w mleku z dodatkiem cebuli i przechowanie w lodówce przez kilka godzin. Sprawi to, że będą soczyste i pyszne. Panierkę do kotletów można zrobić tradycyjnie z bułki tartej, a także z płatków owsianych czy kukurydzianych. Kotlety najlepiej robić ze schabu, ponieważ jest to idealna część mięsa wieprzowego. Nie zawiera ścięgien i dużej ilości tłuszczu i dlatego wychodzą przepyszne. Najlepiej smażyć je na oliwie z oliwek, ponieważ nie zawiera ona nasyconych kwasów tłuszczowych i jest bogata w antyoksydanty, które chronią serce przed szkodliwymi czynnikami i chorobami.
Ciekawostką jest fakt, że historia kotletów sięga XIX wieku. Przepis na schabowego znajduje się w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej pt. “365 obiadów za pięć złotych”. Podsumowując, kotlety schabowe są smaczne, pyszne i sycące, a dzięki panierce chrupiące i soczyste. To idealny pomysł na posiłek szczególnie dla miłośników mięsnych potraw, którzy docenią miękki i kruchy schab w panierce z bułki tartej.