Konfitura z czerwonej cebuli
Kuchnia Amerykńska, Przepis, Przetwory

Konfitura z czerwonej cebuli

Czas: 1 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Konfitura z czerwonej cebuli tradycyjnie składa się z czerwonej cebuli, octu balsamicznego, octu winnego z czerwonego wina, cukru trzcinowego i soli. Dodatkowymi przyprawami mogą być: czosnek, cynamon, chili w płatkach, rozmaryn, tymianek, nasiona gorczycy, liść laurowy, miód oraz odrobina tłoczonego soku jabłkowego lub gałki muszkatołowej. Przyprawy można dodać według własnego uznania. Konfitura ta doskonale podkreśla smak domowych kanapek, burgerów czy różnych innych potraw. Świetnie komponuje się z pasztetami, wędlinami, różnego rodzaju serami lub pieczonymi mięsami. Sprawi to, że nawet najprostsze dania nabiorą nowego i wyjątkowego smaku. Konfitura z czerwonej cebuli ma słodko-kwaskowy smak z wyraźną pikantną nutą i jest bardzo aromatyczna.

Konfitura z czerwonej cebuli

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Leon Lange Danie: Dżem z cebuliKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

30

min.
Kalorie

225

kcal

Konfitura z czerwonej cebuli składa się z czerwonej cebuli, octu balsamicznego, octu winnego z czerwonego wina, cukru trzcinowego i soli.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli

  • 100 ml octu balsamicznego

  • 7 łyżek brązowego cukru

  • 4 łyżki oleju

  • 100 ml czerwonego wina

  • 1 łyżeczka sosu sojowego

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy cebulę obrać i pokroić w piórka, oprószyć solą i dusić na rozgrzanym oleju przez ok. 15 min. Gdy zmięknie wsypać cukier i dusić, aż się rozpuści.
  • Następnie wlać wino i ok 20 ml wody, podgrzewać przez godzinę, aż płyn się zredukuje. Mieszać od czasu do czasu, a następnie wlać ocet i podgrzewać jeszcze ok 10 min, by powstał gęsty sos. Doprawić solą, sosem sojowym i pieprzem.
  • Gorącą konfitura włożyć do małych słoików, szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry. Zostawić do ostygnięcia.
Zobacz także:  Fuczki łemkowskie

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Konfitura z czerwonej cebuli – dodatkowe informacje i ciekawostki

Konfitura ta może kojarzyć nam się z indyjskim chutney, czyli gęstym sosem z przyprawami. Aby nasza konfitura z czerwonej cebuli się udała, należy wybrać twardą, suchą, bez przebarwień i kiełków tylko i wyłącznie czerwoną cebulę. Nie uda się jej przygotować że zwykłej lub czosnkowej cebuli, ponieważ obie za bardzo miękną i rozpadają się przy długim gotowaniu. Drugim, ważnym elementem jest najlepszy ocet balsamiczny, który powinien być naturalnie gęsty o ciemno brązowym kolorze i intensywnym, dobrze wyważonym słodko-kwaśnym smaku. Ciekawostką jest fakt, że tak przygotowana konfitura bez pasteryzacji może być przechowywana w lodówce lub chłodnym miejscu od 4 do 6 miesięcy, natomiast z pasteryzacją nawet rok.

Ponadto dodatek wina do konfitury sprawia, że czerwona cebula nabiera bardziej wyrazistego i wytrawnego smaku. Trzeba pamiętać, że pod żadnym pozorem nie może przypominać cebuli marynowanej. Konfitura z czerwonej cebuli musi być gęsta z widocznymi kawałkami cebuli w bardzo gęstej otoczce. Jest na tyle uniwersalna, że każdy ma swój sposób na jej przygotowanie. Czerwona cebula zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz potas, siarkę, magnez, cynk, żelazo i miedź.

Podsumowując, konfitura z czerwonej cebuli pasuje niemal do wszystkiego. Jest pyszna, aromatyczna, smaczna oraz prosta i szybka w przygotowaniu. Ponadto jest to uniwersalny dodatek, dzięki któremu nasze danie nabierze charakteru.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*