Konfitura z czerwonej cebuli tradycyjnie składa się z czerwonej cebuli, octu balsamicznego, octu winnego z czerwonego wina, cukru trzcinowego i soli. Dodatkowymi przyprawami mogą być: czosnek, cynamon, chili w płatkach, rozmaryn, tymianek, nasiona gorczycy, liść laurowy, miód oraz odrobina tłoczonego soku jabłkowego lub gałki muszkatołowej. Przyprawy można dodać według własnego uznania. Konfitura ta doskonale podkreśla smak domowych kanapek, burgerów czy różnych innych potraw. Świetnie komponuje się z pasztetami, wędlinami, różnego rodzaju serami lub pieczonymi mięsami. Sprawi to, że nawet najprostsze dania nabiorą nowego i wyjątkowego smaku. Konfitura z czerwonej cebuli ma słodko-kwaskowy smak z wyraźną pikantną nutą i jest bardzo aromatyczna.
Konfitura z czerwonej cebuli – dodatkowe informacje i ciekawostki
Konfitura ta może kojarzyć nam się z indyjskim chutney, czyli gęstym sosem z przyprawami. Aby nasza konfitura z czerwonej cebuli się udała, należy wybrać twardą, suchą, bez przebarwień i kiełków tylko i wyłącznie czerwoną cebulę. Nie uda się jej przygotować że zwykłej lub czosnkowej cebuli, ponieważ obie za bardzo miękną i rozpadają się przy długim gotowaniu. Drugim, ważnym elementem jest najlepszy ocet balsamiczny, który powinien być naturalnie gęsty o ciemno brązowym kolorze i intensywnym, dobrze wyważonym słodko-kwaśnym smaku. Ciekawostką jest fakt, że tak przygotowana konfitura bez pasteryzacji może być przechowywana w lodówce lub chłodnym miejscu od 4 do 6 miesięcy, natomiast z pasteryzacją nawet rok.
Ponadto dodatek wina do konfitury sprawia, że czerwona cebula nabiera bardziej wyrazistego i wytrawnego smaku. Trzeba pamiętać, że pod żadnym pozorem nie może przypominać cebuli marynowanej. Konfitura z czerwonej cebuli musi być gęsta z widocznymi kawałkami cebuli w bardzo gęstej otoczce. Jest na tyle uniwersalna, że każdy ma swój sposób na jej przygotowanie. Czerwona cebula zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz potas, siarkę, magnez, cynk, żelazo i miedź.
Podsumowując, konfitura z czerwonej cebuli pasuje niemal do wszystkiego. Jest pyszna, aromatyczna, smaczna oraz prosta i szybka w przygotowaniu. Ponadto jest to uniwersalny dodatek, dzięki któremu nasze danie nabierze charakteru.