Kofta jest to rodzaj szaszłyków przygotowywanych z mięsa mielonego i mieszanki orientalnych przypraw. Występuje w kuchni bałkańskiej, bliskowschodniej, południowo kaukaskiej,południowo-azjatyckiej i środkowoazjatyckiej. Ze względu na kraj w którym powstaje może być wykonywana z mięsa wołowego, drobiowego, wieprzowego, jagnięcego, baraniego lub mieszanki kilku rodzajów mięs. Ponadto dodatkiem do niej może być ryż, kasza bulgur, warzywa lub jajka. Najczęściej jednak podawana jest z chlebkiem pita. Występuje w postaci smażonej, grillowanej, gotowanej na parze, gotowanej, pieczonej lub marynowanej i podawana z pikantnymi sosami, zupą lub w gulaszu. Kofta jest to smaczna I łatwa w przygotowaniu potrawa.
Kofta – dodatkowe informacje i ciekawostki
Kofta występuje w różnych wielkościach. Może to być forma klopsów lub podłużnych kawałków mięsa. Jej cechą charakterystyczną jest bardzo wyrazisty smak, który utrzymany jest w ostrym ziołowym tonie. Ponadto gotową koftę można podawać w towarzystwie sałatki greckiej, frytek, czy pieczonych ziemniaków.
Ciekawostką jest fakt, że w Grecji i na Cyprze można też znaleźć kofty wegetariańskie znane jako hortokeftedes. Zjada się ją tam głównie podczas Wielkiego Postu. Ponadto różni się od zwykłych mielonych tym, że do farszu nie dodaje się jajka i bułki namoczonej czy bułki tartej. Najwcześniejsze znane przepisy na to danie znajdują się we wczesnych arabskich książkach kucharskich i wymagają mielonej jagnięciny.
Podsumowując, kofta jest to genialny w smaku szaszłyk z mięsa mielonego, który jest aromatyczny i bardzo sycący. Ponadto jest smaczna i pasuje do wielu różnorodnych dodatków. Jej atutem jest to, że można ją dowolnie urozmaicać i zmieniać pod własne preferencje smakowe.