Ciekawostki

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowsza?

0 komentarzy

Dieta bezglutenowa jest najbezpieczniejszą metodą leczenia osób z celiakią i innymi zaburzeniami związanymi z glutenem. Osoby te cierpią na nietolerancję białek glutenu, co może prowadzić do problemów z błoną śluzową jelita cienkiego. Jednak w ostatnich latach dieta bezglutenowa stała się jedną z najbardziej popularnych diet, rozpowszechnioną w populacji ogólnej (bez celiakii), przez pacjentów dotkniętych innymi schorzeniami klinicznymi oraz w celu poprawy wyników sportowych. Czy rzeczywiście lepiej jest stosować dietę bezglutenową u osób bez celiakii? Czy dieta bezglutenowa poprawia wyniki sportowe?

Celiakia, gluten i mikrobiota.

Celiakia jest zaburzeniem autoimmunologicznym wywoływanym przez spożycie glutenu (obecnego głównie w zbożach takich jak pszenica, żyto, owies i jęczmień). W wyniku ekspozycji na gluten, u osób genetycznie podatnych na jego działanie rozwijają się reakcje autoimmunologiczne, które wpływają na jelito cienkie, dlatego też osoby te muszą wyeliminować ze swojej diety pokarmy zawierające gluten. A ograniczanie glutenu może prowadzić do pewnych niedoborów mikroelementów, jak zobaczymy poniżej.

Porównując osoby z celiakią i bez celiakii, te pierwsze wykazują mikrobiotę jelitową charakteryzującą się większą liczbą bakterii ogółem i mniejszym stosunkiem bakterii pożytecznych do szkodliwych. Wyniki te potwierdzają występowanie dysbiozy jelitowej w celiakii, która ulega poprawie po abstynencji od glutenu.

Pojawiające się dowody przemawiają za korzystnym wpływem diety bezglutenowej także w przypadku innych stanów patologicznych poza celiakią, w tym zaburzeń związanych z glutenem, takich jak nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, zespół jelita drażliwego czy cukrzyca.

Aspekty, które należy uwzględnić w diecie bezglutenowej.

Jak wykazało kilka badań, dieta bezglutenowa często charakteryzuje się niższym spożyciem błonnika pokarmowego w porównaniu z dietą zawierającą gluten.
Niedobory witamin są zwykle związane z celiakią z powodu zaburzeń wchłaniania związanych z zanikiem kosmków jelita cienkiego. Jednak u niektórych pacjentów z celiakią mogą utrzymywać się niedobory niektórych witamin (np. witaminy C, D, B12 lub kwasu foliowego), co wymaga zwrócenia szczególnej uwagi na jakość diety. Mogą również występować niedobory składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk i magnez.

Zobacz także:  Ile kobieta może przytyć w czasie ciąży?

Czy dieta bezglutenowa jest lepsza dla sportowców?

Pomimo rosnącej popularności diet bezglutenowych, do tej pory istnieją ograniczone dowody na poparcie ich stosowania w leczeniu chorób innych niż celiakia. Ze względu na to, jak popularna i modna stała się ta dieta, wielu sportowców unika glutenu, nawet jeśli nie mają żadnych objawów, ponieważ wierzą, że poprawi to wydajność.

Dieta bezglutenowa zmniejsza bogactwo bakterii i wpływa na skład mikrobioty jelitowej w różny sposób w zależności od stanu zdrowia (w zależności od tego, czy masz celiakię, czy nie). U osób zdrowych dieta bezglutenowa prowadzi do zaniku korzystnych gatunków, np. bifidobakterii, na rzecz niektórych patogenów. Nie jest zaskoczeniem, że u osób z celiakią dieta bezglutenowa ma pozytywny wpływ na objawy żołądkowo-jelitowe poprzez pomoc w odbudowie populacji mikrobioty oraz redukcję gatunków prozapalnych.

Badania przeprowadzone na sportowcach wytrzymałościowych wykazały, że nie ma różnicy w wydajności pomiędzy sportowcami stosującymi dietę bezglutenową i zawierającą gluten. Nie było również różnicy w subiektywnym odczuciu dobrego samopoczucia ani w markerach stanu zapalnego. Krótko mówiąc, dla sportowców bez wrażliwości na gluten, dieta bezglutenowa nie ma wpływu na wydajność.

Podsumowanie.

Dieta bezglutenowa nie przynosi korzyści w porównaniu z dietą zawierającą gluten u sportowców bez celiakii. Nie miał też żadnych negatywnych skutków. Jednak radzi się sportowcom, aby przed wprowadzeniem diety bezglutenowej zasięgnęli porady opartej na dowodach naukowych w celu zapewnienia, że przyjmowane składniki odżywcze wspierają zindywidualizowane i optymalne odżywianie dla wyników sportowych.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*