Piszinger to torcik z wafli, które przekładane są masą czekoladowo-orzechową i oblane lukrem czekoladowym. Za jego twórcę uznaje się wiedeńskiego cukiernika i właściciela firmy produkującej czekoladę Oscara Pischinger, który tworzył swoje cukiernicze arcydzieła na wysokim poziomie końcem XIX wieku. Te wafle są proste i szybkie w przygotowaniu oraz idealnie smakują w towarzystwie popołudniowej kawy. Ponadto sprawdzą się na spotkaniu rodzinnym lub innej ważnej uroczystości. Można śmiało stwierdzić, że jest to świetny deser dla osób, które mają mało czasu w kuchni i nie chcą włączać piekarnika. Ponadto określa się go mianem słodkości z PRL-u, ponieważ był łatwy w przygotowaniu, a składniki które były w przepisie można było z łatwością zdobyć.
Piszinger – dodatkowe informacje
Piszinger kojarzy się dla wielu osób z czasami dzieciństwa. Te chrupiące wafle, które lekko miękną pod wpływem kremu po prostu rozpływają się w ustach. Przez dodanie do masy mleka w proszku, piszinger zyskiwał słodki, lekko mdły, charakterystyczny smak, który może kojarzyć się także z blokiem czekoladowym. Można dodać do masy także aromaty lub kawę do smaku oraz świetnie sprawdzi się także dodatek alkoholu. Może to być spirytus, wódka lub ulubiony likier.
Dobrym pomysłem na urozmaicenie piszingera jest dodanie również do masy kakaowej drobno posiekanych orzeszków. Przepis na nie zakłada użycie dużych i cienkich wafli, ale najlepiej wybrać te kwadratowe, ponieważ łatwiej będzie nam je pokroić. Ponadto gotowy piszinger powinien spędzić w lodówce co najmniej kilka godzin, aby wafle zmiękły i przeszły smakiem masy. Dzięki temu wszystkie elementy połączą się w pyszną całość. Piszinger to ciasto, które bardzo dobrze się przechowuje, a najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy to wszystkie smaki się “przegryzą” ze sobą. Pomimo tego, że deser ten został już trochę zapomniany, to do dziś znajduje się w ofercie prawie każdej krakowskiej cukierni, kawiarni czy piekarni.
Podsumowując, domowe wafle przekładane masą to udany deser na każdą okazję i dla wszystkich. Uwielbiany jest zarówno przez dzieci jak i dorosłych.