Beta-karoteny to pigmenty z grupy karotenoidów, które są odpowiedzialne za żółte, pomarańczowe i czerwone kolory wielu produktów spożywczych. Barwniki te są bardzo dobrym źródłem witaminy A, dlatego ich spożywanie jest bardzo korzystne. Ciekawostką jest fakt, że beta-karoten jest przekształcany w witaminę A tylko wtedy, gdy organizm jej potrzebuje.
Są one również doskonałymi przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed chorobami i infekcjami oraz wspomagają układ odpornościowy poprzez produkcję białych krwinek we krwi. Podobnie, mimo że beta-karoten może być przyjmowany w pożywieniu, wiele aptek sprzedaje obecnie suplementy diety zawierające beta-karoten w postaci tabletek lub kapsułek.
Jak beta-karoten działa w organizmie?
Beta-karoten jest uważany za prowitaminę, co oznacza, że kiedy nasz organizm spożywa te pigmenty, wątroba przetwarza je i przekształca w witaminę, w tym przypadku w witaminę A. Jak już wspomnieliśmy, proces ten zachodzi w organizmie tylko wtedy, gdy istnieje zapotrzebowanie na witaminę A, co oznacza, że beta-karoteny chronią nas przed jej nadmiarem.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania beta-karotenu.
Prawdopodobnie najbardziej znaną zaletą beta-karotenu są oczy. Pigmenty te mogą pomóc w zapobieganiu związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej. Także zaćmie, zespołowi suchego oka, a także poprawiają widzenie w nocy i zapobiegają infekcjom oczu. Nie jest to jednak jedyna korzyść, jaką możemy czerpać z beta-karotenu. Pomaga on również zachować zdrowie naszej skóry i mózgu.
- Beta-karoten doskonałym źródłem przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, co przekłada się na pomoc w zapobieganiu wszelkim rodzajom nowotworów.
- Zapobiega cukrzycy.
- Utrzymuje sieć neuronów w dobrym stanie, co zapobiega rozwojowi chorób takich jak demencja starcza.
- Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca, ponieważ spożywanie tych pokarmów obniża poziom złego cholesterolu, który magazynujemy.
- Zwiększa odporność i pomaga wzmocnić system immunologiczny, co pomaga zapobiegać infekcjom i wirusom.
- Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości; w rzeczywistości brak beta-karotenu w organizmie może prowadzić do chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.
- Chroni skórę przed starzeniem się i zapobiega powstawaniu zmarszczek.
- Chronią oczy przed infekcjami i zaćmą.
Chociaż beta-karoten ma wiele zalet nie zaleca się przyjmowania dużych dawek tych barwników w czasie ciąży. Dodatkowo alkohol może zmniejszyć ich wpływ na organizm.
Pokarmy bogate w beta-karoten.
Prawdopodobnie tysiące razy słyszeliście słynne zdanie: “Warto jeść marchew, bo jest dobra dla wzroku”. Prawda jest taka, że jest to prawda, ponieważ to warzywo jest jednym z głównych źródeł beta-karotenu. Jak już powiedzieliśmy, wszystkie te, które są pomarańczowe, czerwone lub żółte, są również dobre dla wzroku. Na liście pokarmów najbogatszych w te pigmenty znajdują się: dynia, pomidory i papaja. Dodatkowo śliwki, pomarańcze, mandarynki, mango, winogrona, cytryny, jabłka, arbuzy, brzoskwinie i wiśnie. Źródłem tego pigmentu są również wszystkie zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, fasola i sałata. Suszone owoce, takie jak sułtanki, również są bogatym źródłem tego pigmentu.