Banica jest to tradycyjny wypiek bułgarski, podawany w formie zawijanego placka nadziewanego białym, miękkim i słonym serem sirene. Stosuje się do tego dania niedrożdżowe ciasto filo lub ciasto francuskie. Przyrządza się ją w piecu i najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem szklanki kefiru lub zsiadłego mleka. Można spotkać również wersje z warzywami np. ze szpinakiem, dynią, kukurydzą czy słodką papryką lub wersje na słodko z marmoladą czy konfiturą. Pojawia się również banica faszerowana mięsem mielonym, ryżem lub grzybami. W Bułgarii można ją kupić niemal w każdym sklepie spożywczym lub w piekarni od wczesnych godzin porannych, ponieważ jest to obowiązkowy element bułgarskiego śniadania.
Banica – ciekawostki
Słowo banica pochodzi od starobułgarskiego słowa oznaczającego “zwijać”. Odnosi się to z całą pewnością do sposobu w jaki jest przyrządzana. W Bułgarii jada się ją przez cały rok, jednak szczególnego znaczenia nabiera w okresie Bożego Narodzenia i w Sylwestra.
Nadzienie wzbogaca się wtedy nietypowymi dodatkami i zapieka się nawet karteczki z wesołymi życzeniami. Najważniejszym składnikiem tego dania jest ciasto filo, którego nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza “liść”. Nawiązuje to do cienkiej struktury ciasta, które wyrabia się z mąki, wody, niewielkiej ilości oliwy oraz białego octu. Niezbędny jest także słony ser, wyrabiany z mleka owczego sirene. Niestety jest on trudno dostępny w naszych sklepach, dlatego z powodzeniem można zastąpić go podobnym w smaku serem feta.
Najlepiej jest przygotować ją w dużym, okrągłym lub owalnym naczyniu, więc idealnie sprawdzi się tutaj zwykła i okrągła brytfanna do ciasta. Aby płaty ciasta były chrupiące, należy przy zwijaniu nie przyciskać płatów ciasta zbyt mocno. Ciekawostką jest fakt, że banica w lodówce może stać nawet do tygodnia. Podsumowując, banica jest pyszna, smaczna, sycąca i pożywna. Jeżeli użyjemy gotowego ciasta filo do jej przygotowania to nie jest ani trudna ani czasochłonna, dlatego warto przygotować ją we własnej kuchni, ponieważ z pewnością zasmakuje każdemu.