Bajaderki są to kuliste ciastka, które wytwarza się z resztek cukierniczych takich jak: kawałków suchych ciast, zakalców, resztek ciastek i herbatników, muffinek czy drożdżówek, z dodatkiem kakao, rumu, wiórek kokosowych, czekolady lub orzeszków ziemnych. Są syte, pyszne i idealnie pasują do kawy czy herbaty. Ponadto są łatwe w przygotowaniu i ratują z opresji, kiedy to mają przyjść niezapowiedziani goście. Historia tego deseru sięga, aż początków XX wieku, jednak to tej pory nie wiadomo skąd wzięła się ta nazwa. Bajaderka jest to idealny pomysł na deser dla osób, które szukają inspiracji na ciasto bez pieczenia.
Bajaderki – ciekawostki i dodatkowe informacje
Ciekawostką jest fakt, że bajaderki można spotkać również po nazwą “rumowa kula”. Określenie to wywodzi się od aromatu ciasta, które wzbogacone jest dodatkiem rumowym. Kulki te najprawdopodobniej są tradycyjnym duńskim deserem i popularnym świątecznym przysmakiem w krajach anglosaskich, Kanadzie i wielu krajach Europy. Aby były bardziej wilgotne i miękkie, można dodać do nich powidła śliwkowe. Najważniejszą rzeczą podczas ich robienia jest to, że resztki ciast nie mogą zawierać kremu, żelatyny, owoców i galaretek. Wiórki kokosowe, którymi posypujemy te smaczne kulki są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają także dużo kwasów tłuszczowych nasyconych pochodzenia zwierzęcego, co sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Trzeba jednak uważać na ich ilość w codziennej diecie, ponieważ są bardzo kaloryczne.
Natomiast daktyle, które zostały również użyte do tego przepisu, są owocami zawierającymi dużo cukrów prostych, więc dzięki temu można słodzić nimi zdrowe desery. Zawierają witaminę B3, potas oraz błonnik. Sprawia to, że poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom oraz przed toksycznym działaniem leków a także pomagają w produkcji czerwonych krwinek.
Podsumowując, bajaderki są bardzo smaczne, pyszne, bardzo ładnie prezentują się na stole oraz wyznają zasadę ” zero waste”, czyli nic nie może się zmarnować. Świetnie zachowują świeżość, więc spokojnie można je przechowywać w chłodnym miejscu co najmniej tydzień.