Tort Sachera, inaczej tort czekoladowy, który jest przełożony konfiturą morelową i oblany polewą czekoladową. Można użyć także innego dżemu. To specjalność kuchni austriackiej, ale znany jest bardzo dobrze na całym świecie. Jest smaczny i bardzo prosty w budowie. Receptura na ten tort jest pilnie strzeżona przez cukierników z wiedeńskiego hotelu Sacher. Nadaje się z pewnością na specjalne okazje, ponieważ jest łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje. Można podać go na uroczyste kolacje, jako deser podczas świątecznego obiadu czy wykwintne bankiety.
Tort Sachera – ciekawostki
Tort Sachera został stworzony w XIX w Wiedniu przez młodszego kucharza Franza Sachera. W 1832 r dostał on odpowiedzialne zadanie podczas nieobecności szefa kuchni, aby stworzył nowy deser dla księcia i jego wymagających gości. Opracował wówczas przepis na ten tort, który po dzień dzisiejszy uznawany jest z króla deserów.
Powstanie tego deseru nie jest skomplikowane, ale czasochłonne. Niezwykle ważne jest użycie składników wysokiej jakości, które gwarantować będą niepowtarzalny smak. Lepiej sprawdzi się użycie czekolady gorzkiej, gdyż mleczna czekolada sprawi, że tort stanie się bardzo słodki i mdły. Ponadto czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu i żelaza. Tort Sachera może być przechowywany w lodówce 3-4 dni, najlepiej pod przykryciem, aby nie wysechł.
Można przygotować go we własnej kuchni, jednak najlepiej smakuje w kawiarni w Wiedniu w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy, bitej śmietany lub cappuccino. Ciekawostką jest fakt, że w kawiarni Sacher, która mieści się w hotelu o tym samym imieniu, legendarny tort produkuje się w liczbie 350 tys. sztuk rocznie. Ponadto warto wspomnieć, że tort Sachera był przedmiotem procesu sądowego pomiędzy hotelem a cukiernią Demel.
W latach 1953-1962 trwała wojna o to kto ma prawo do używania tej oryginalnej nazwy. Ostatecznie sąd orzekł, że to hotel Sacher ma wyłączne prawo do tej nazwy. Podsumowując, tort ten jest smaczny, słodki i warto przygotować go w domowym zaciszu, ponieważ zasmakuje każdemu łasuchowi.