Tort Sachera
Desery, Kuchnia Austriacka, Przepis, Wypieki

Tort Sachera

Cooks in 1 Hours, 00 Minutes Difficulty Easy 0 comments

Tort Sachera, inaczej tort czekoladowy, który jest przełożony konfiturą morelową i oblany polewą czekoladową. Można użyć także innego dżemu. To specjalność kuchni austriackiej, ale znany jest bardzo dobrze na całym świecie. Jest smaczny i bardzo prosty w budowie. Receptura na ten tort jest pilnie strzeżona przez cukierników z wiedeńskiego hotelu Sacher. Nadaje się z pewnością na specjalne okazje, ponieważ jest łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje. Można podać go na uroczyste kolacje, jako deser podczas świątecznego obiadu czy wykwintne bankiety.

Tort Sachera

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: Tort SacheraKuchnia: AustriackaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

285

kcal

Tort Sachera to znany i uwielbiany tort autorstwa Franza Sachera, znanego austriackiego cukiernika. Zobacz ten wyjątkowy przepis na tort.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 500

  • 8 jajek

  • 350 g cukru

  • 500 g gorzkiej czekolady

  • 20 sztuk moreli

  • 120 g śmietanki 30%

  • 300 g masła

  • imbir świeży

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy rozpuścić 300 g czekolady nad kąpielą wodną.
  • Następnie 250 g ciepłego masła ubić z 200 g cukru, dodać jajka i zmiksować do połączenia składników. Dodać czekoladę i wymieszać.
  • Przesiać mąkę i wymieszać delikatnie silikonową szpatułką.
  • Następnie spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
  • Kolejnym krokiem jest oczyszczenie moreli z pestek i umieszczenie ich w garnku z dwoma łyżkami masła i 150 g cukru
  • Smażyć aż się rozpadną i doprawić startym imbirem. Konfiturę wystudzić
  • Zimne ciasto przekroić ostrym nożem na połowę, wyłożyć na jedną połowę konfiturę z moreli i przykryć drugą połową ciasta.
  • Następnie w garnku rozgrzać śmietankę kremówkę i dodać do niej 200g czekolady, wymieszać do połączenia się składników.
  • Na koniec polać ciasto umieszczone na paterze polewą i schłodzić w lodówce.
Zobacz także:  Bułeczki cynamonowe

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Tort Sachera – ciekawostki

Tort Sachera został stworzony w XIX w Wiedniu przez młodszego kucharza Franza Sachera. W 1832 r dostał on odpowiedzialne zadanie podczas nieobecności szefa kuchni, aby stworzył nowy deser dla księcia i jego wymagających gości. Opracował wówczas przepis na ten tort, który po dzień dzisiejszy uznawany jest z króla deserów.

Powstanie tego deseru nie jest skomplikowane, ale czasochłonne. Niezwykle ważne jest użycie składników wysokiej jakości, które gwarantować będą niepowtarzalny smak. Lepiej sprawdzi się użycie czekolady gorzkiej, gdyż mleczna czekolada sprawi, że tort stanie się bardzo słodki i mdły. Ponadto czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu i żelaza. Tort Sachera może być przechowywany w lodówce 3-4 dni, najlepiej pod przykryciem, aby nie wysechł.

Można przygotować go we własnej kuchni, jednak najlepiej smakuje w kawiarni w Wiedniu w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy, bitej śmietany lub cappuccino. Ciekawostką jest fakt, że w kawiarni Sacher, która mieści się w hotelu o tym samym imieniu, legendarny tort produkuje się w liczbie 350 tys. sztuk rocznie. Ponadto warto wspomnieć, że tort Sachera był przedmiotem procesu sądowego pomiędzy hotelem a cukiernią Demel.

W latach 1953-1962 trwała wojna o to kto ma prawo do używania tej oryginalnej nazwy. Ostatecznie sąd orzekł, że to hotel Sacher ma wyłączne prawo do tej nazwy. Podsumowując, tort ten jest smaczny, słodki i warto przygotować go w domowym zaciszu, ponieważ zasmakuje każdemu łasuchowi.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*