Tartaletka to małe babeczki przygotowywane z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta. Można ją podawać zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Dodatkami do niej mogą być: świeże lub mrożone owoce, różnego rodzaju kremy, warzywa, serki lub grzyby. Możliwości jest wiele, a ilość pomysłów i przepisów zaskakuje. Ponadto jest smaczna, efektowna i pyszna. Idealnie sprawdzi się jako deser, przystawka lub przekąska. Spody do tartaletki można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie, jednak to wymaga trochę czasu i zręczności. W Polsce szczególnie popularne są tartaletki słodkie z owocami. Najlepsze są z truskawkami, borówkami i malinami, ponieważ są soczyste i orzeźwiające. Tartaletka jest bardzo łatwa w przygotowaniu i powstaje w dość krótkim czasie, dlatego można ją przygotowywać codziennie.
Tartaletka – ciekawostki
Tartaletki wywodzą się z kuchni francuskiej, lecz szybko stały się bardzo popularne w kuchni europejskiej jako łatwe i szybkie przekąski. Specyfiką tartaletek jest specjalna forma do pieczenia, która jest okrągła i niska, a także posiada pofałdowane brzegi. Ten pyszny deser ze względu na użycie mąki, masła i jajek nie jest specjalnie dietetyczny.
Jego wartość odżywcza jak i energetyczna zależy w dużej mierze od użytych składników zarówno do ciasta jak i nadzienia. Dlatego osoby dbające o linię nie powinny często zajadać się tym pysznym przysmakiem. Jedzone w dużych ilościach i bardzo często mogą doprowadzić do nadwagi i otyłości, chorób serca, wzrostu stężenia cholesterolu oraz glukozy we krwi. Dobrą alternatywną dla osób na diecie jest przygotowanie tartaletek fit, które obniżają wartość energetyczną, a podwyższają wartość odżywczą. Wykonuje się je poprzez wymieszanie dwóch rodzajów mąk lub zastąpić zwykłą mąkę mąką pełnoziarnistą.
Ponadto masło można zastąpić rafinowanym olejem kokosowym, a cukier miodem lub ksylitolem. Podsumowując, tartaletki są bardzo pożywne, super pyszne i uwielbiane przez dzieci. Ponadto te wykonywane z sezonowymi owocami kojarzą nam się z wakacjami, latem i ogródkiem naszych dziadków. Są świetnym pomysłem na domowe łakocie dla całej rodziny.