Sałatka gyros jest bardzo popularna w Polsce, a jej cechą charakterystyczną jest budowa warstwowa, która składa się z mięsa typu gyros, kukurydzy słodkiej, kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli. Połączeniem całości jest majonez, który powtarza się między warstwami kolejnych składników. Podaje się ją w szklanym naczyniu, ponieważ wtedy widać każdą z jej warstw. Ważnym elementem jest to, że zostaje wymieszana dopiero po nałożeniu na talerz. Jest na tyle pyszna i uniwersalna, że powstało kilka jej wariantów m. in. klasyczna z mięsem i warzywami, z dodatkiem gotowanego ryżu oraz z makaronem. Istnieje jeszcze wersja, gdzie wszystkie jej składniki zostały razem wymieszane. Sałatka gyros to idealny pomysł na spotkanie w gronie znajomych, ponieważ jest smaczna i bardzo ładnie prezentuje się na stole.
Sałatka gyros – ciekawostki
Gyros to popularna potrawa, która pochodzi z Grecji. Przepis na tą sałatkę jest bardzo prosty i nie potrzeba dużego doświadczenia w kuchni, aby ją przyrządzić. Trzeba pamiętać, że jest ona dość kaloryczna, dlatego powinny na nią uważać osoby odchudzające się. Jest przygotowywana z mięsa z kurczaka, które przede wszystkim zawiera pełnowartościowe białko, które jest potrzebne szczególnie w okresie wzrostu oraz u osób trenujących.
Jest lekkostrawne i zawiera mało tłuszczu, dlatego będzie odpowiednie dla dzieci i osób starszych. Ponadto zawiera witaminę B3, która kontroluje procesy energetyczne organizmu, uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych, reguluje poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na układ nerwowy oraz rozszerza naczynia krwionośne oraz witaminę B6, która uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów oraz hemoglobiny. Jej udział przyczynia się także do transportu tlenu do organizmu, wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca i skurcze mięśni oraz na zwiększenie odporności organizmu.
Podsumowując, sałatka gyros jest uwielbiana przez wiele osób i zawiera wiele produktów, które dostarczają do naszego organizmu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jest to potrawa bezglutenowa i dlatego osoby chorujące na celiakię nie muszą jej unikać w swojej diecie.