Sałatka gado-gado znana również jako lotek, to sałatka pochodząca z kuchni indonezyjskiej, której Podstawą są surowe, lekko gotowane, blanszowane lub gotowane na parze warzywa, jajka, tofu i sos orzechowy. Dodatkiem może być również kapustą pekińska, fasola, ogórki, szpinak czy pomidory. Jest to danie pełne kolorów, witamin i smaków. Ponadto to pożywna, prosta i bardzo pożywna przekąska. W Indonezji to jedno z najpopularniejszych dań Street food. Jest również obok Nasi Goreng i Szaszłyków Sate, kultowym gościem na indonezyjskich stołach. Jej atutem jest to, że jest uniwersalna i można podawać ją ze swoimi ulubionymi składnikami.
Sałatka gado-gado – ciekawostki
Historia tej sałatki sięga XVI wieku i nie ma ustalonego tła historycznego. Istnieje kilka różnych teorii i przekonań na temat jej powstania. Ciekawostką jest fakt, że słowo “gado-gado” oznacza w języku indonezyjskim po prostu “mix-mix”, ponieważ składa się z bogatej mieszanki warzyw. Ponadto w 2018 roku gado-gado było promowane jako jedno z pięciu narodowych dań Indinezji.
Trzeba pamiętać, że na tą sałatkę nie ma określonego przepisu, ponieważ może powstać z tego, co aktualnie mamy w swojej lodówce. Sprawia to, że za każdym razem może być inna, a wciąż smakuje wyśmienicie. Jednym stałym elementem tego dania jest sos orzechowy, którym polewa się wybrane składniki. Ten sos jest najważniejszy i powstaje z podstawowych składników takich jak: mielone, smażone orzeszki ziemne, brązowy cukier, według uznania chili, pasta z suszonych krewetek, sól, sok z tamaryndowca i limonkowy oraz woda do rozcieńczenia. Tradycyjnie metoda polega na użyciu tłuczka.
Suche składniki najpierw są mielone a następnie dodaje się płyn z tamaryndowca, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Podsumowując, sałatka gado-gado jest pożywna, zawiera białko, błonnik i mnóstwo witamin, więc z pewnością można zjeść ją na lekki obiad lub podać ją również jako dodatek do dań z grilla. Ponadto łączy w sobie smaki lekko słodkie i pikantne. Kto raz jej spróbuje z pewnością będą chcieli więcej.