Sałatka a’la waldorf jest to pyszna i ciekawa sałatka owocowa połączona z orzechami włoskimi i majonezem. Tradycyjnie dodaje się także świeżego selera lub łodygi selera naciowego. Powstała w 1896 r. w Nowym Jorku. Może stanowić jeden z posiłków w ciągu dnia lub zachwycać na stole podczas różnych uroczystości. Ponadto można podać ją jako samodzielne danie, jako dodatek do obiadu lub jako sałatkę do grilla. Można zaserwować ją również w wersji kanapki, z tym, że składniki trzeba wtedy drobniej pokroić. Sałatka a’la waldorf jest smaczna, prosta i łatwa w przygotowaniu. Ponadto jest to bardzo wdzięczna sałatka o uniwersalnym smaku, dlatego pasuje do niej wiele dodatków. Jest to popularny przysmak na całym świecie.
Sałatka a’la waldorf – dodatkowe info i ciekawostki
Ciekawostką jest fakt, że nazwa tej sałatki pochodzi od nazwy hotelu Waldorf-Astoria, gdzie po raz pierwszy przygotował ją tam Oscar Tschirky. Została stworzona na bal charytatywny na cześć szpitala św. Marii dla dzieci i tam zachwyciła wszystkich gości swoją oryginalnością i smakiem. Ponadto oryginalna wersja tej sałatki składała się tylko z jabłka, selera i majonezu oraz była podawana na liściach salaty.
Orzechy zaczęto dodawać do niej po 1928 r. Zdobywając popularność doczekała się wielu rożnych wersji. Zaczęto dodawać do niej winogrona, rodzynki, kurczaka czy indyka. Trzeba zauważyć, że seler ma wspaniały, orzechowy smak, który świetnie współgra z resztą składników. Można również przygotować jej więcej, ponieważ dobrze przechowuje się w lodówce. Ze względu na obecność owoców, można stwierdzić, także, że jest zdrowa. Podsumowując, sałatka a’la waldorf z pewnością trafi w gusta osób poszukujących wykwintnych smaków i nienagannej prezencji potraw.
Pasuje do eleganckich przyjęć, jednak dzięki prostocie wykonania będzie cieszyć się popularnością na mniej formalnych okazjach. Z pewnością posmakuje wszystkim którzy lubią owocowo-warzywne propozycje oraz w szczególności smak selera, który jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Sądzę, że warto przygotować tą sałatkę we własnym domu, ponieważ z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom i zniknie z miski w mgnieniu oka.