Ryba po grecku jest to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która składa się głównie ze smażonych kawałków ryby lub filetów rybnych w sosie warzywnym. Podstawowymi składnikami takiego sosu są najczęściej tarta marchew, pietruszka, seler, cebula i koncentrat pomidorowy. Przygotowanie ryby po grecku jest łatwe i proste, ponieważ najpierw kawałki ryby smaży się na oleju, a następnie dusi z dodatkiem wody, soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego. Na koniec krótko dusi się ją w uduszonych wcześniej warzywach. Danie to można podawać zarówno na ciepło jak I na zimno w postaci sałatki rybnej. Ryba po grecku najczęściej podawana jest na specjalne uroczystości takie jak: urodziny, imieniny, spotkania rodzinne czy święta.
Ryba po grecku – ciekawostki i dodatkowe info
Ciekawostką jest fakt, że nazwa tego dania wzięła się prawdopodobnie od połączenia typowych dla kuchni śródziemnomorskiej składników, takich jak: ryba i duszone warzywa. Rybę po grecku można przygotować z każdego gatunku ryby. Ważne jest to, aby była świeża i dobrej jakości. Jednak jedną z najpopularniejszych ryb, którą wykorzystuje się do przygotowania tego dania jest dorsz, który jest chudy, ma delikatne białe mięso i niewielką liczbę ości, co jest jej największą zaletą. Ponadto idealnie komponuje się z aromatycznym, warzywnym sosem.
Potrawę tą można przygotować w trzech wersjach: smażoną, duszoną na parze lub pieczoną. Najlepiej przygotować ją 1-2 dni przed podaniem i wstawić do lodówki, ponieważ smaki się przegryzą, a ryba nasiąknie pysznym, warzywnym sosem. Przechowywać w lodówce można ją ok. 4-5 dni, najlepiej w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Co najważniejsze, taką rybę można również mrozić, ponieważ doskonale znosi mrożenie. Ryba i farsz po rozmrożeniu z pewnością nie stracą swojej konsystencji i nie rozwarstwią się.
Podsumowując, ryba po grecku jest pyszna, aromatyczna i smaczna. Soczyste kawałki białej ryby pod kołderką z duszonych warzyw w sosie pomidorowym to rarytas na polskich stołach, któremu trudno jest się oprzeć. Warto przypomnieć sobie ten tradycyjny przepis i przygotować nie tylko od święta.