Osoby będące na diecie z dużym prawdopodobieństwem sprawdzają, czy to, co jedzą, jest dla nich zdrowe, czy nie. Jeśli chcemy schudnąć, zwracamy uwagę na kaloryczność produktów, ale czasami lepiej jest nie skupiać się na kaloryczności danego produktu, a bardziej na tym, co ten produkt zawiera, jeśli chodzi o składniki odżywcze i witaminy.
Omówimy pokarmy, których być może nie uwzględniasz w swojej diecie, ponieważ uważasz je za tuczące, ale w rzeczywistości powinieneś jeść je codziennie ze względu na wszystkie ich zalety. W rzeczywistości węglowodany zawarte w tych produktach są zdrowe dla organizmu i jeśli chcesz być zdrowy, powinieneś jeść je regularnie.
Makaron
Jedzenie makaronu nie powinno stanowić problemu w diecie, chyba że wybierasz biały makaron rafinowany. Makaron pełnoziarnisty zawiera wszystkie składniki odżywcze oryginalnego ziarna, dzięki czemu jest cennym źródłem witamin z grupy B, żelaza, białka i błonnika. Talerz ugotowanego pełnoziarnistego spaghetti dostarcza 6 gramów błonnika i 7 gramów białka. Aby mieć pewność, że kupujesz makaron pełnoziarnisty, wybieraj makaron oznaczony jako w 100% pełnoziarnisty lub makaron, którego głównym składnikiem są pełne ziarna, takie jak pszenica pełnoziarnista, orkisz lub brązowy ryż.
Sos pomidorowy
Sos pomidorowy może nie przychodzi Ci na myśl, gdy myślisz o zdrowych węglowodanach lub żywności dla diety odchudzającej, ale jest on bardzo pożywnym źródłem błonnika, witaminy C i likopenu. Likopen, silny przeciwutleniacz, jest powiązany z niższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty i piersi.
Czerwone owoce i warzywa są również głównym źródłem flawonoidów. Sos pomidorowy zwiększa wartość odżywczą wielu zdrowych potraw, w tym pełnoziarnistych dań z makaronu i wegetariańskiej pizzy przygotowanej na pełnoziarnistym cieście. Aby kontrolować spożycie sodu, szukaj oznaczeń “bez dodatku soli” lub “o obniżonej zawartości sodu” na opakowaniu sosu pomidorowego.
Karczochy
Karczochy to coś więcej niż tylko niezwykłe, smaczne jedzenie. Jeden średniej wielkości karczoch dostarcza ponad 10 gramów błonnika, a także potasu, kwasu foliowego, magnezu i witaminy C. Ponieważ pocenie się i odwodnienie obniżają poziom potasu, pokarmy bogate w potas są szczególnie ważne podczas upałów i po intensywnym wysiłku fizycznym.
Zaleca się kupowanie karczochów o zwartych liściach i ciemnozielonym kolorze. Przechowuj je w plastikowej torebce w lodówce do trzech dni, a przed gotowaniem umyj je. Jeśli przygotowywanie świeżych karczochów wydaje się trudne lub czasochłonne, można dodać mrożone karczochy z puszki lub karczochy w wodzie do sałatek i dań z makaronem. Ich właściwości są takie same, a Ty nie będziesz potrzebować tyle czasu, aby przygotować zdrowe, pyszne danie, nie martwiąc się o to, czy jest tuczące, czy nie.
Banany
Czy kiedykolwiek przestałeś lubić banany, myśląc, że nie są one odpowiednie dla Twojej diety, ponieważ mają zbyt wiele kalorii? Ich zalety przewyższają ilość tłuszczu, którą mogą dodać do Twojej diety! Banany są tak pożywne, że uważa się je za super-żywność. Są one naturalnie pozbawione tłuszczu i cholesterolu oraz stanowią cenne źródło witamin B6 i C, manganu, potasu i błonnika.
Zawarte w bananach elektrolity, w tym potas, chronią przed odwodnieniem. Zawartość 3 gramów błonnika w porcji zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu jest przydatna między przekąskami. Każdy powinien jeść co najmniej jednego banana dziennie, zwłaszcza sportowcy, osoby aktywne fizycznie i osoby z wysokim ciśnieniem krwi.