Peperonata
Kuchnia Włoska, Przepis, Zupa

Peperonata

Czas: 4 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Peperonata jest to rodzaj przystawki, która wywodzi się z kuchni włoskiej. Powstaje z kilku podstawowych składników takich jak: zielonej, żółtej i czerwonej papryki, które mogą być pieczone, smażone lub grillowane, pomidorów, czosnku, słodkiej czerwonej cebuli i czasem z dodatkiem listków świeżej bazylii. Oczywiście istnieje wiele wersji tego dania i w zależności od regionu różnią się od siebie dodatkami. Jest na tyle uniwersalna, że doskonale sprawdzi się w roli śniadania, jako dodatek do makaronu lub pieczywa oraz jako pyszna przystawka. Może być spożywana na gorąco lub zimno. Peperonata jest łatwa i prosta w przygotowaniu.

Peperonata

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Leon Lange Danie: PeperonataKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

4

godz. 
Kalorie

255

kcal

Peperonata jest to rodzaj przystawki, która wywodzi się z kuchni włoskiej. Powstaje z kilku podstawowych składników dostępnych cały rok.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 kg papryk (czerwonej, żółtej i zielonej)

  • 400 g passaty pomidorowej lub 500 g pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę

  • 2 czerwone cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • listki świeżej bazylii

  • oliwa z oliwek

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy umyć, osuszyć papryki, przekroić je na pół, usunąć nasiona, pokroić w paski, a cebulę obrać i pokroić w piórka.
  • Następnie na dużej szerokiej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i posiekany czosnek i podsmażyć ok. 5 min.
  • Wrzucić papryki i listki bazylii i doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć ok 2-3 min od czasu do czasu mieszając.
  • Na koniec wlać passate pomidorową lub pomidory i całość zagotować, następnie przykryć i dusić na średnim ogniu ok. 15 min od czasu do czasu mieszając.
  • Po 15 min zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze 5 min. Po tym czasie przykryć i odstawić na 4 godz, aby smaki się przegryzły.
Zobacz także:  Rachatłukum

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Peperonata – dodatkowe informacje i ciekawostki

Peperonata wywodzi się z południa Włoch, gdzie podawana jest z klopsikami albo w formie pasty. Można stwierdzić, że przypomina nieco wegetariańskie leczo. Warto przed przygotowaniem tego dania podpiec papryki w piekarniku, aż lekko się przypalą, ponieważ uwalniają wtedy swój słodki i lekko wędzony smak. Następnie umieścić je w torebce foliowej na 10 min i obrać ze skórki. Sprawi to, że lepiej będzie się ją obierać. Peperonata ma słodkawy i bardzo wyraźny smak oraz jest lekkostrawna i bogata w potas i magnez.

Bazą tego włoskiego specjału jest papryka w różnych kolorach, która ma potężne walory odżywcze. Stanowi bogate źródło witaminy C,A i E, beta-karotenu i likopenu. Ponadto wzmacnia system odpornościowy, powstrzymuje procesy starzenia organizmu, zapobiega kurzej ślepocie, zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej, chroni przed nowotworami i chorobami układu krążenia, pomaga utrzymać zdrową skórę oraz jest niskokaloryczna. Najlepiej smakuje podana dzień po przygotowaniu, ponieważ wtedy wszystkie smaki się przegryzą. Ze względu na to, że jest to danie bezmięsne, można przechowywać je w lodówce przez ok. tydzień.

Podsumowując, peperonata to doskonała propozycja na warzywne danie. Jest pyszna, smaczna, aromatyczna, delikatna i wyrazista. Ponadto jest lekka, zdrowa i bardzo ładnie wygląda i prezentuje się na talerzu. Ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe warto przygotować ją w swojej kuchni.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*