Panna cotta to inaczej “gotowana śmietanka”, to słynny deser włoski, który popularny jest na całym świecie. Głównym składnikiem jest śmietanka, mleko, cukier i często laska prawdziwej wanilii, które zagęszcza się żelatyną i podgrzewa, a następnie studzi i dobrze schładza. Ma formę babeczki, którą podaje się z musem owocowym lub udekorowany świeżymi owocami. To pyszny, prosty do zrobienia i delikatny deser, który podobny jest do sernika na zimno. Idealnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub towarzyskich, a także jako świetny deser dla całej rodziny po niedzielnym obiedzie. Podawany jest na talerzach, ale również w miseczkach w których został schłodzony.
Panna cotta – ciekawostki
O przepisie na panna cottę krążą legendy. Jedna z nich opowiada o pewnym kucharzu z Piemontu, który zapomniał o garnku ze śmietanką i cukrem i doprowadził do tego, że śmietana zgęstniała i miała przyjemny smak. Następnie masę przelał na talerz, dodał owocowy mus i podał swojej małżonce do spróbowania. Druga z nich opowiada o Włoszce węgierskiego pochodzenia, która słynęła z mlecznego deseru z dodatkiem karmelu.
Ponadto przepisy na ten deser znalazły się również w naszych polskich książkach kucharskich. Główną zaletą tego deseru jest pyszny, lekko waniliowy smak oraz prostota wykonania. Panna cotta występuje również w wersji dietetycznej, gdzie zamiast śmietanki użyjemy jogurtu naturalnego i wegańskiej, gdzie zastąpimy śmietanę śmietanką pochodzenia roślinnego. Powstaje też w wersjach smakowych. Najpopularniejsza jest czekoladową panna cotta. Najchętniej używanymi dodatkami do tego deseru są: ciemna czekolada, kakao, orzechy, liście mięty, kawałki cytryny czy sos karmelowy. Dzięki użyciu śmietany, deser ten jest dobrym źródłem fosforu, żelaza i wapnia. Wspomaga wchłanianie wapnia odpowiadającego za stan kości oraz wspomaga namnażanie czerwonych krwinek. A dzięki zawartości witaminy A utrzymuje zdrowe oczy i zapobiega pojawieniu się kamieni nerkowych.
Ponadto zawiera także, żelatynę, która ma szereg właściwości dla zdrowia m. in. wzmacnia kości i poprawia stan skóry. Podsumowując, idealnie wykonana panna cotta jest jedwabiście gładka, kremowa, aromatyczna, pięknie wyglądająca i delikatnie się chwieje.